Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed
Een strijd op het scherpst van de snoeischaar!
Wie snoeischaar zegt, zegt Felco. Althans in de professionele groenvoorziening en de boomkwekerij. Al vele tientallen jaren staat deze Zwitserse schaar garant voor absolute kwaliteit..
01-08-2015 6 sec
Wortelopdruk is te voorkomen!
We komen het helaas nog overal tegen: scheuren in het asfalt, ongelijke tegels en valincidenten als gevolg van boomwortels. Wortelopdruk is daarom nog altijd een belangrijk thema voor wegbeheerders, landschapsarchitecten en beleidsmedewerkers.
01-08-2015 7 sec
Wie gaat stuivertje wisselen met de grote vier van Zuidplas: es, els, wilg en populier?
Natuurlijk wil Geert Jan Rozendaal van de gemeente Zuidplas optreden als boomambassadeur. Maar welke boom wil hij in de competitie brengen? De uiteindelijke keuze blijkt makkelijk te zijn: Prunus sargentii 'Rancho', een van de soorten die zijn gemeente graag en veel inzet als vervanging van de grote vier van deze Zuid-Hollandse gemeente.
01-08-2015 13 sec
Prunus sargentii 'Rancho'
Binnen de systematische indeling van het Regnum vegetabile - het Plantenrijk - behoort het geslacht Prunus tot de orde van de Rosales en daarbinnen tot de familie van de Rosaceae, de rozenfamilie. Deze grote familie met meer dan 8000 species (= individuen) en ongeveer 140 geslachten is op basis van de vruchten onderverdeeld in een viertal onderfamilies.
01-08-2015 11 sec
Japanse Zelkova: 'very important boom'
Welgeteld één Japanse Zelkova is er in Leiderdorp te vinden, maar die werd in 2008 tijdens een verkiezing prompt tot de boom met de grootste X-factor van het dorp verkozen. Ivette van der Wiel van de gemeente Leiderdorp vertelt erover en werpt zich zo meteen op als ambassadeur voor deze bijzondere soort.
01-08-2015 11 sec
Zelkova serrata
Binnen de systematische indeling van het Regnum Vegetabile - het plantenrijk - behoort het geslacht Zelkova tot de orde van de Urticales en daarbinnen tot de familie van de Ulmaceae, de iepachtigen. Andere, bekendere geslachten binnen deze grote familie zijn o.a. Ulmus, Celtis en Planera. Het geslacht Zelkova kent zes soorten, waarvan een in Europa, op het eiland Sicilië; de andere soorten komen voor vanaf de Kaukasus tot in China, Korea en Japan.
01-08-2015 14 sec
Van Acer tot Zelkova: lest best
Zelkova komt in alle boekjes pas als laatste aan bod. Maar als het gezegde 'lest best' érgens opgaat, dan is het wel bij deze prachtige sierlijke boom. De mooie groeiwijze, de karaktervolle stam, de kleuren van de stam en takken en de prachtige oranjegele verkleuring van het blad in de herfst maken de bomenliefhebber op slag verliefd.
01-08-2015 12 sec
Bomen voor bijen
Vanaf de eerste mooie dag in de lente tot de laatste zonnige najaarsdag vliegen bijen uit om nectar en stuifmeel te verzamelen. Naast bloemen van kruiden en planten spelen ook bloeiende bomen een grote rol in de voedselvoorziening van de bij.
01-08-2015 8 sec
Liever geen Lyme
Voor het tweede jaar op rij hebben onderzoekers van Wageningen University een recordaantal teken gevangen. Een tekenbeet kan leiden tot de ziekte van Lyme. Over deze ziekte is nog altijd weinig bekend, maar vast staat wel dat hij tot zeer ernstige gezondheidsproblemen kan leiden. Moeten we ons zorgen gaan maken?
01-08-2015 10 sec
'Jopper & jopper' twee van de grootste levende wezens op aarde
Dit deel van het feuilleton, waarde lezers, gaat over twee van de grootste wezens op aarde, en dan wel levende wezens. Exemplaren van de geslachten Sequoia en Sequoiadendron zijn de grootste of hoogste bomen ter wereld. Onvoorstelbaar groot, hoog én imposant, deze 'joppers'!
01-08-2015 10 sec
Een boom, een heester of toch een struik?
Beng... Wat voor boompje is dit? En hoe kom ik hier? Die nacht lig ik wakker. Om te bedenken wat voor soort boom of heester het was die nog maar net verhinderde dat ik de sloot inrolde. En wat een belachelijke muts de chirurg ophad. 'Zo, u ziet er echt niet uit', grapte ik nog. 'Volgens mij heb ik een plakoksel, dokter.
01-08-2015 14 sec
Een sierkers is geen boom voor de eeuwigheid en 'Rancho' is wat dat betreft geen uitzondering
Het is een goede gewoonte dat iedere inspiratieboom zijn eigen copromotor heeft, in de persoon van een kweker die ervaring heeft met het opkweken van deze boom. Omdat alle kersen uiteindelijk uit de Betuwe komen, lag het voor de hand om ook de kweker hiervandaan te halen. De gelukkige werd Wouter Mauritz van Laanboomkwekerij Combinatie Mauritz uit Opheusden.
01-08-2015 15 sec
Mr. Google
U ziet het goed! Mijn stukje staat nog steeds op dezelfde plek, maar voor de rest hebben we de opmaak van onze bladen eens duchtig onder handen genomen.
01-08-2015 6 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER