Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Goedmaakseks

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 26 mei 2023
92 sec


Onlangs was ik bij een leuk aanbestedingscafé waar het gesprek ging over het belang van klimaatadaptatie en biodiversiteit in de toekomst. Ondanks dat we allemaal weten dat deze aspecten steeds belangrijker worden, zie je ze relatief weinig terugkomen in tenders. Dit is natuurlijk een mysterie, maar vooral een gemiste kans. Als moderator van het forum tussen aannemers en beheerders vond ik het interessant om te zien waar dit aan ligt. Partijen zijn namelijk gewend om elkaar de zwarte piet toe te schuiven, maar het is als in een huwelijk. Sommige huwelijken slepen zich jaar na jaar voort met iedere ruzie of op zijn best het succesvol negeren van hun bedgenoot. Jammer, want het leven verdient beter. En als we deze metafoor vertalen naar de stad en ons vakgebied, dan verdienen onze steden en de bomen in die steden ook beter.


Een conflict op zijn tijd is helemaal niet erg, als er daarna maar goedmaakseks op volgt

Een goede relatie is natuurlijk veel meer dan alles maar goed vinden. Een conflict op zijn tijd is helemaal niet erg, als er daarna maar goedmaakseks op volgt. Een van de stellingen van ons aanbestedingcafé is dat hedendaagse contracten/bestekken vaak weinig ruimte bieden. Alleen als je jouw contractgenoot ruimte geeft om zijn eigen kennis te etaleren, kun je verder komen. De kern van het verhaal is dan ook dat er veel meer in bouwteam-achtige settings gewerkt moet worden om te komen tot meer biodiversiteit en klimaatadaptatie. Daarbij is de kennis van de aannemer juist belangrijk om mee te nemen in de aanbesteding. Tegelijkertijd vraagt dat ook kennis aan de zijde van de opdrachtgever, omdat die moet kunnen beoordelen.

Het belangrijkste aspect is dat de opdrachtgever de aannemer krijgt die hij verdient en andersom. Misschien is dat laatste een aspect wat vaak vergeten wordt. Groen zit natuurlijk verankerd in het DNA van groene mensen aan beide kanten van de streep. Dat is natuurlijk geweldig, maar de cultuur van groen wordt vaak heel technisch ingestoken, afgezien van de goede voorbeelden. Een boom is pas een boom als deze een goede doorrijhoogte heeft en een gazon pas een gazon als het 26 keer is gemaaid. Groene mensen zijn vaak wat conservatief ingesteld als het gaat om de inrichting van de openbare ruimte. Een extreem voorzichtig opererende politiek, die pas dingen durft te veranderen als er werkelijk niets op tegen kan zijn, helpt in dit verband niet.

Een betere relatie tussen opdrachtgever en aannemer, waarbij er meer ruimte is voor kennis en expertise van beide kanten, kan bijdragen aan meer biodiversiteit en klimaatadaptatie in onze steden

Een betere relatie tussen opdrachtgever en aannemer, waarbij er meer ruimte is voor kennis en expertise van beide kanten, kan bijdragen aan meer biodiversiteit en klimaatadaptatie in onze steden. Laten we niet vergeten dat onze steden en bomen dit verdienen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER