Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Elektrische versnipperaar voor dik hout

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, woensdag 8 maart 2023
161 sec


Menige elektrisch aangedreven versnipperaar/hakselaar passeerde al de revue in dit vakblad. Ditmaal aandacht voor een zware, professionele, volledig elektrische versnipperaar die het échte werk uitvoert! Boomstammen met een diameter tot 30 cm zijn een peulenschil voor deze machine.

Greentec Cheetah 30/80 E: stammen met een diameter van maximaal 30 cm en 90 km/uur op de autosnelweg
Greentec Cheetah 30/80 E: stammen met een diameter van maximaal 30 cm en 90 km/uur op de autosnelweg

Greentec Cheetah 30/80 E, dat is de naam die Ufkes Greentec heeft gegeven aan de geweldenaar die het bedrijf zelf in Drachten produceert. Het is een wereldprimeur op het gebied van volledig elektrische houtversnippering. De aandrijfmotor werkt op accu's en ook de hydrauliekpompen hebben elektrische aandrijving. Ondanks zijn gewicht, dat net onder de 3.500 kg ligt, noemen ze hem bij de Friese onderneming nog altijd 'licht in gewicht'. Je mag hem met recht een professionele versnipperaar noemen, want hij verwerkt hout met een diameter tot 30 cm. De maximale invoersnelheid ligt daarbij op 18 meter per minuut. Die invoersnelheid is uiteraard mede afhankelijk van de houtsoort en het vochtgehalte: vers gekapt hout laat zich gemakkelijker versnipperen dan een uitgedroogde stam.

Cheetah-combi-invoertafel

Hout invoeren

Ronald Kluitenberg doet de marketing bij Ufkes. Hij licht toe: 'Alle functies op de machine hebben een elektrische aandrijving. Dit geldt ook voor de standaard aanwezige houtkraan van het type TG42 met houtklem, die we gebruiken voor de houtinvoer. Bij invoer met de kraan kun je de invoertrechter van de Cheetah in een verlaagde positie zetten.' Kluitenberg noemt deze combitrechter uniek, want je kunt het hout behalve met de kraan ook handmatig invoeren. Daartoe kan de invoertrechter in een hogere positie worden gebracht, zodat hij meer op reikhoogte staat. Voor deze handinvoer zit de handbediening aan de zijkant van de invoertrechter. De trechtermond van de versnipperaar meet 300 bij 580 mm. Als het hout eenmaal in het aanvoerkanaal ligt, trekken twee zeer agressieve invoerrollen het hout naar de invoeropening, die 300 bij 320 mm meet.


Cheetah met twee agressieve invoerrollen en schijf

ransporteren

De machine staat permanent op een aanhanger met tandem-as. Omdat het totaalgewicht onder de 3.500 kg blijft, mogen medewerkers die in het bezit zijn van een BE-rijbewijs de elektrische versnipperaar met een auto over de weg transporteren. 'Je mag er dus 90 km/uur mee op de snelweg rijden', aldus Kluitenberg. 'Het voordeel voor de gebruiker van deze volledig elektrische machine is dat hij vrij geruisloos werkt. Daardoor kun je de machine ook inzetten in het stedelijk gebied, binnen milieuzones of op natuurterreinen. De machine is geschikt voor stationair gebruik op zo'n locatie en is daartoe standaard uitgerust met een systeem voor hydraulische afstempeling. De machinist die de Cheetah bedient, heeft een stevig kraanplatform tot zijn beschikking om op te staan, dat geveerd is opgehangen. Dit bevindt zich aan de rechterzijde, dus aan de veilige bermkant als je bijvoorbeeld langs de weg werkt. Het bevindt zich op hetzelfde niveau als de wielbak van de tandem-as. In combinatie met die verlaagde invoer en de houtkraan geeft dit een uitstekend zicht op de werkzaamheden.'


Kraanbok Cheetah 30-80 E
Hydrauliek maakt het mogelijk om de uitwerp circa 270 graden om zijn as te laten draaien en tevens in hoogte te verstellen. In combinatie met de strooiklep aan het uiteinde van de uitblaaspijp kan degene die de machine bedient de houtsnippers op elke gewenste plaats op een hoop blazen. De Cheetah is gebouwd uit hoogwaardig S355-staal. Constructies die van deze relatief lichte staalsoort gemaakt zijn, kunnen veel krachten verdragen voordat er ongewenste vervorming optreedt. Dit maakt de machine robuust en geeft hem een lange levensduurverwachting.

Hout versnipperen

Een borstelvrije elektromotor drijft met tussenkomt van een set V-snaren de hakselschijf aan. Deze maakt circa 3.000 toeren per minuut. De hakselschijf staat bij deze nieuwe machine in een hoek van 50 graden op de aanvoer. Het mes snijdt het ingevoerde hout dus met een snijhoek van 50 graden, en hierdoor deels met de draad mee. Dit snijprincipe kost veel minder vermogen, waardoor de elektromotor minder wordt belast. Daarbij maakt hij mooie, grove snippers, van 12 tot 22 mm. De snippers worden uitgeworpen door de windbladen. Dit gesnipperde product is geschikt voor verschillende doeleinden, zoals bijstook in een biomassacentrale of toepassingen in tuinen door hoveniers.


Hakschijf van de Cheetah 30-80E

De elektromotor

De Greentec Cheetah 30/80 E beschikt over een 42V-vloeistofgekoelde elektromotor voor de hoogste efficiëntie, die dus onderhoudsvrij is. De elektromotor, met een vermogen van 30 kW, drijft de hakselschijf aan, maar ook de hydropompen. Met die oliestroom wordt onder meer de TG42-kraan met houtgrijper bediend. De machine komt standaard op de markt met één accupakket; afhankelijk van de uitvoering en de behoefte kan er nog een tweede accupakket aan toegevoegd worden.


Tot slot

In het onderhoudswerk van houtopstanden zal de gemiddelde boomverzorger een versnipperaar dagelijks slechts een beperkt aantal uren inzetten. De Cheetah heeft daarbij zeker een meerwaarde; steeds vaker komt het namelijk voor dat opdrachtgevers bij projecten verlangen dat dikkere stammen van niet-kwaliteitshout geluidsarm en zonder CO2- en NOx-emissie verwerkt worden.


Greentec Cheetah 30/80 E

Aandrijving all electric
Invoeropening 300 x 580 mm
Hakselschijf 960 x 58 mm
Snippergrootte 12 - 22 mm
Aantal messen 1 stuks
Aantal tegenmessen 3 stuks
Invoersnelheid tot 13 meter/min.
Capaciteit tot 40 m3/uur
Kraan / bereik TG-42 kraan / 4,2 m
Onderstel tandem 80 km/h
Bandenmaat 185R14C
Totaal gewicht 3.495 kg

Radiografische bediening Cheetah 30/80E
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER