Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuwe kers Prunus serrulata var. spontanea 'Dolenblank' eert oprichters Japanse tuin in Den Helder

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 31 oktober 2022
61 sec


'Dolenblank' is groeikrachtiger en de bloei wat rijker en dieper van kleur

Op een mooie zomerdag werd in Den Helder een nieuwe Japanse sierkers ten doop gehouden. Getuigen waren de Japanse ambassadeur Horinouchi en burgemeester De Boer van Den Helder. De nieuwe kers is afkomstig uit de collectie van Noriko en Wybe Kuitert.

V.r.n.l.: De Japanse ambassadeur Horinouchi, mevrouw De Boer en burgemeester De Boer van Den Helder, Noriko en Wybe Kuitert, met naambord, tijdens de presentatie op 3 juli in Hortus Overzee in Den Helder (foto: Temes Prützke, Hortus Overzee)
V.r.n.l.: De Japanse ambassadeur Horinouchi, mevrouw De Boer en burgemeester De Boer van Den Helder, Noriko en Wybe Kuitert, met naambord, tijdens de presentatie op 3 juli in Hortus Overzee in Den Helder (foto: Temes Prützke, Hortus Overzee)

De naam 'Dolenblank' is een hommage aan de oprichters van de Japanse tuin in Den Helder, Rob Dol en Pieter Blank. Rob Dol behaalde vijftig jaar geleden met een Helderse inzending een gouden medaille op de Floriade van 1972, waar de Japanse inzending de ambitie toonde om ooit ook in Den Helder een Japanse tuin te kunnen aanleggen. Die gedachte begon 25 jaar geleden serieus vorm te krijgen toen Blank en Dol begonnen aan de transformatie van de oude gemeentekwekerij van Den Helder. Met Blank als stichtingsvoorzitter, veel doorzettingsvermogen en heel veel gemotiveerde vrijwilligers werd de oude kwekerij omgetoverd tot de Hortus Overzee, met een Japanse tuin. De Hortus trekt inmiddels duizenden bezoekers per jaar.

Bergkers

Prunus serrulata var. spontanea 'Dolenblank' is net als bijvoorbeeld 'Kanzan' een bergkers. Dit in tegenstelling tot de meeste andere grootbloemige Japanse sierkersen, die behoren tot de groep met een sterke invloed van de Ōshima-kers, van het gelijknamige eiland. Bergkersen lijken beter aangepast aan klimaatverandering. 'Dolenblank' is groeikrachtiger en de bloei is wat rijker en dieper van kleur dan bij de zaadouder 'Ohara-nagisa-zakura'. De halfdubbele bloemen trekken veel bijen aan en zetten veel vrucht waar vogels op afkomen. De nieuwe kers vormt daarmee een goede ecologische ondersteuning voor de dierenwereld. De takzetting is wat losjes, wat een mooie, schilderachtige solitair oplevert.
De kers is opgenomen in de proeftuin van de Keele University National Collection van Japanse kersen in Engeland. In het Engels duidt de naam 'Dolenblank' op de afwezigheid van dole, geweeklaag. Vooralsnog lijkt 'Dolenblank' een waardevolle aanvulling op het bestaande sortiment.


Detail van de halfdubbele bloesem van 'Dolenblank' (foto: Wybe Kuitert)
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER