Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Boombunkersysteem voor bomenaanplant op de Bergfluiter in Nieuwegein

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Joeri Faas, Treebuilders, woensdag 29 september 2021
68 sec


Onlangs heeft Treebuilders in opdracht van de gemeente Nieuwegein op de Bergfluiter in Nieuwegein een drietal groeiplaatsinrichtingen voor bomen geïnstalleerd. Deze groeiplaatsinrichtingen zijn voorzien van het TreeParker boombunkersysteem om de bomen duurzaam, gezond en tot volle wasdom te laten komen.


Bomen dragen pas echt bij aan het oplossen van de klimaatproblemen in de wereld als ze gezond zijn en goed groeien. Deze bomen bieden de stad verkoeling, vangen fijnstof en CO₂ op met hun kroon, zorgen voor 'huisvesting' van vogels en insecten en dragen bij aan een grotere biodiversiteit en ecosysteemdiensten in de stad.

TreeParker kantopsluiting

Technische inrichting groeiplaats

In deze straat stonden grote berken. Die zorgden de afgelopen jaren voor te veel wortelopdruk, waardoor er voor bewoners en voetgangers gevaarlijke situaties op de loer lagen. Het is altijd jammer als mooie oude bomen gekapt worden. Als deze keuze gemaakt wordt, is het echter van belang om goed na te denken welk type boom er terug moeten komen. Deze keuze heeft namelijk veel invloed op het technisch inrichten van de groeiplaats. Onder meer de de levensduur van de boom, soort, standplaats en grondwaterstand bepalen in grote mate de benodigde hoeveelheid groeivolume van de boom.


Berekening

Zo kan Treebuilders al enige jaren een onderbouwde berekening maken welk volume er nodig is om een boom te voorzien van een goede groeiplaats voor een goede levensduur. Voor beleidsmedewerkers, groentechnici en boombeheerders kan dit helpen om binnen de eigen organisatie om te onderbouwen waarom er juist ondergronds geïnvesteerd moet worden in een goede duurzame groeiplaatsinrichting voor de boom. In het geval van de Bergfluiter in Nieuwegein zijn de groeiplaats en het volume ingericht op een levensduur van zestig jaar. Ook civieltechnische beleidsmedewerkers en beheerders hebben hier veel belang bij. Met het TreeParker-boombunkersysteem behoort wortelopdruk tot het verleden.


Eindresultaat, de boom zal in de winter worden aangeplant
Net voor de zomerperiode is het project op de Bergfluiter afgerond en is de groeiplaats klaar. De bomen zullen de komende winter worden aangeplant, rond de boomspiegel komen vaste planten. Dit is goed voor het straatbeeld en gunstig voor de biodiversiteit en de waterinfiltratie.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER