Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed
Digitale bomen voor burgers
Hoe kun je op een hippe, digitale manier je bomenbestand delen met burgers? De afgelopen jaren kwamen Bomenspotter, digitale bomenkaarten, digitale bomenroutes en bomenapps voorbij.
18-08-2021 325 sec
Bodemverbetering en methode Ruyten toegepast langs provincieweg
In de bermen van de Europaweg zijn dit seizoen bomen geplant door middel van de integrale beplantingsmethode. 'We zijn trots dat we iets moois konden maken; er mocht dan ook best direct iets flinks verrijzen.'
17-08-2021 337 sec
Duurzaam EPR-beheer als uitgangspunt
Overlast van eikenprocessierups op duurzame wijze beheren, hoe doe je dat? En hoe kan dit resulteren in het omvormen van 'klassieke' eikenlanen? In dit artikel licht Storix toe hoe de door dit bedrijf zelf ontwikkelde methode hieraan kan bijdragen.
16-08-2021 233 sec
'Met Bomenstarter verwachten we minder inboet en minder watergeefbeurten'
Uit een inventarisatie in de gemeente Veldhoven (2020) bleek dat 65 bomen vervangen moesten worden vanwege ziekte of veiligheid. Alle aanplant kreeg de bodemverbeteraar Orgapower Bomenstarter mee.
12-08-2021 360 sec
Bomen broezen of begieten met Giessarm-technologie van het Oostenrijkse Eco Technologies
Er staan ons steeds hetere zomers te wachten, verwacht men. Vochttekort bij jonge bomen of perken leidt vrij snel tot de noodzaak van inboet of kostbare herinplant. Een slimme manier van watergeven kan dat voorkomen.
11-08-2021 333 sec
Hoe staat uw bosplantsoen erbij?
De meeste gemeenten hebben het beheer van hun individuele bomen prima op orde. Maar hoe zit het met de bosplantsoenvakken? Daar moeten we nog wat mee, klinkt het vaak.
10-08-2021 94 sec
De koelruit: een boom die overal naar luistert
Het aantal Nederlandse synoniemen voor Koelreuteria is bijna ontelbaar; hij luistert (bijna) overal naar. Hofdendroloog Jan P. Mauritz beschrijft deze bijzondere park- en straatboom vanaf zijn ziekbed.
09-08-2021 479 sec
Barones ervaart bijzondere band met dikste eik van Nederland
Als jong meisje mocht ze af en toe in de holle boom spelen op het landgoed van haar adellijke familie. Dat vond ze toen al heel speciaal. En nog altijd ervaart Sophia van der Borch een bijzondere band met de dikste eik van Nederland.
05-08-2021 121 sec
Winnend idee Studenten Challenge in lijn met DNA van Boomrooierij Weijtmans
Een column van Kees Weijtmans over de Bomen Nederland Studenten Challenge en zijn kijk op het creëren van een gezonder leefklimaat.
04-08-2021 84 sec
Groeneveldt Grijpers viert twintigjarig jubileum
Oprichter en eigenaar Johan Groeneveldt vertelt samen met engineer Thijs Sterk over het ontstaan van het bedrijf, hoe de onderneming zich door de jaren heen heeft gevormd en hoe de toekomst eruitziet.
04-08-2021 274 sec
Inclusief
Een paar jaar geleden hoorde ik de vraag: hoe kijken mannen naar bomen en hoe doen vrouwen dat? Daar moest ik aan denken toen ik gisteren bij een nieuwe pilotstudie uitgenodigd was.
03-08-2021 96 sec
'Ook als boomkweker wil je dat een boom goed groeit na aanplant'
In deze eerste aflevering van de serie 'Een ommetje met' loopt de redacteur van dit vakblad samen met boomspecialisten door de openbare ruimte. Wat valt hen op, waar zien ze knelpunten en waar verwonderen ze zich over?
02-08-2021 283 sec
'Om een goede boomverzorger te worden, moeten studenten allround opgeleid worden'
De opleiding tot boomverzorger bij Helicon (binnenkort Yuverta) bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte. Wat zijn de kenmerken van een goede praktijkopleider en een goed leerbedrijf?
30-07-2021 526 sec
Husqvarna lanceert nieuwe 90cc-kettingzaag voor het zwaardere werk
Husqvarna introduceert zijn nieuwe 90cc-kettingzaag voor het zwaardere werk. Husqvarna H-Team-ambassadeur Erik de Groot van EDG Boomverzorging testte het prototype.
29-07-2021 258 sec
EGO nam motortophandle-kettingzaag als referentiepunt voor accuversie
Ego kwam op de markt met de CSX3000. Deze lichtgewicht, 3,5 kilo wegende kettingzaag heeft een bijbehorende accuhouder, die aan de klimgordel bevestigd wordt.
28-07-2021 350 sec
Tilburgse centrumbomen extra beschermd als ze hittestress het hoofd bieden
Een nieuw progressief Tilburgs kapbeleid moet bomen in de binnenstad extra bescherming geven als ze een bijdrage leveren aan de vermindering van hittestress, ook met het moet bewoners bewust maken van de waarde van bomen.
27-07-2021 233 sec
'Klimaatboom': een nieuwe benaming voor wat altijd al had gemoeten
Een containerbegrip. Een verkooppraatje dat gauw wordt geloofd. Boomadviseurs zijn kritisch: klimaatbomen als oude wijn in nieuwe zakken? Ze vinden het vooral prima dat bomen vaker de plaats krijgen die ze verdienen.
26-07-2021 303 sec
Sterke bomen voor het harde bestaan in de stenige stad
Als het stadsklimaat niet kan worden aangepast aan de behoefte van de boom, moet het maar andersom. Boomkwekers hebben daarvoor een speciaal assortiment.
23-07-2021 310 sec
Actuele voorjaarsaantasting na bijna ouderwets voorjaar
We hebben een bijna ouderwets voorjaar gehad, met een langzame temperatuuropbouw en voldoende vocht. Een aantal bekende aantasters profiteert ook van de geschikte omstandigheden.
14-07-2021 191 sec
Geen ruimte voor een boom? Denk eens aan een vormboom!
Leilindes kennen we zo onderhand wel. Wat zijn aparte vormbomen die wat minder vaak voorkomen, maar toch de moeite waard zijn om toe te passen? Marko Mouwen van Boomkwekerij Ebben maakt een top tien.
13-07-2021 381 sec
Windschade aan bomen in Eindhoven wijst uit: inzetten op preventie
Het is algemeen bekend dat bomen flink wat schade kunnen ondervinden van forse windstoten. Naast het feit dat dit veelal hoge (schade)kosten met zich meebrengt, kan het ook leiden tot hoge veiligheidsrisico's voor de mens.
13-07-2021 122 sec
Grootschalig boomonderhoud Bronckhorst succesvol afgerond
De aanhoudende droogte van vorige zomer heeft ook in de Achterhoek grote schade aan het bomenbestand toegebracht. De gemeente Bronckhorst besloot honderden dode bomen te laten rooien en te vervangen door jonge aanplant.
12-07-2021 277 sec
Een eeuw Boomrooierij Weijtmans
Een groots eeuwfeest - dat was wat Kees Weijtmans voor ogen had om deze mooie mijlpaal van het familiebedrijf te vieren. Corona zette daar een streep door, maar Weijtmans vond een innovatieve manier.
02-07-2021 131 sec
EPR anders beheren: praktijkervaringen professionals met Rufix
Vanaf dit jaar brengt Rufix een professionele en een particuliere lijn voor eikenprocessierupsbestrijding op de markt. Het afgelopen jaar is Rufix al door meerdere professionals toegepast. Dit vakblad vraagt hen naar hun ervaringen.
01-07-2021 274 sec
Kippen zorgen voor social return en chemievrij onkruidbeheer
Boomkwekerij Udenhout, zorginstelling ASVZ en Fladderfarm mobiel hebben de handen ineen geslagen voor een unieke samenwerking. Met het project BoomkwekerEI organiseren de partijen een bijzondere vorm van dagbesteding.
28-06-2021 61 sec
De hoogste cijferlijst én de jongste vrouwelijke Tree Technician van Nederland: wie is Daisy van Boven?
Met twee tienen en een gemiddelde van een 9 heeft Daisy van Boven niet alleen een glansrijke cijferlijst te pakken, ze is met haar 23 jaar ook nog eens de jongste afgestudeerde vrouwelijke Tree Technician van Nederland.
12-05-2021 361 sec
Groeneveldt Grijpers viert twintigjarig jubileum
Groeneveldt Grijpers bestaat dit jaar twintig jaar. Oprichter Johan Groeneveldt vertelt samen met engineer Thijs Sterk over het ontstaan van het bedrijf, hoe de onderneming zich door de jaren heen heeft gevormd en hoe de toekomst eruitziet.
11-05-2021 274 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER