Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed
Niks boven bomen
Ook in deze uitgave van Boomzorg staat weer een forse opsomming van groene projecten met daarin aandacht voor bomen in de openbare ruimte.
01-10-2016 5 sec
Coniferen: wintergroen, sterk en multi-inzetbaar
Het geslacht Chamaecyparis is een heel bijzonder wintergroen geslacht, dat veel meer toegepast kan worden dan op dit moment het geval is, zowel in openbare als private ruimten. Veel boombeheerders weten niet wat ze missen, totdat ze zich in het geslacht verdiepen en de bijzondere verschillen van de soorten eens bestuderen.
01-10-2016 10 sec
Acer monspessulanum: haal een stukje Montpellier de stad in
Hij komt oorspronkelijk uit het zuiden van Frankrijk, waar hij in de bergen groeide. Zijn benaming, Acer monspessulanum, refereert daaraan: Mons passulanus is de Latijnse naam voor de Franse stad Montpellier. Zo’n stukje Montpellier blijkt in de praktijk prima als stads- en laanboom te kunnen fungeren.
01-10-2016 11 sec
Ja, er zit écht een oeroude eik in de Bosberg!
Het staat nu ook wetenschappelijk vast: de twee eikenstammen en de daartussenin liggende afgezaagde stomp op de Bosberg bij Appelscha horen bij dezelfde eeuwenoude moederboom. Deze conclusie trekt adviesbureau Boom-KCB uit Nijeberkoop na DNA-onderzoek, dat is uitgevoerd door Naktuinbouw.
01-10-2016 9 sec
Geregistreerd taxateur Bernard Flier: 'Jaarlijkse boomschade bedraagt teveel om te laten lopen!'
Er zijn niet veel gemeenten die consequent bovenop boomschades zitten met claims, omdat men daarbij denkt aan heel veel rompslomp en een laag rendement. Uden en ’s-Hertogenbosch vormen een uitzondering. Boomtaxateur en secretaris van de NVTB Bernard Flier doet op jaarbasis tientallen taxaties voor deze gemeenten: ‘Hoeveel er financieel terugkomt?
01-10-2016 12 sec
Gloudemans (Veghel): 'Wij frezen tot tien meter per uur; deze machine duidend per dag!'
In Duitsland legde hij al heel wat kilometers af, in Nederland heeft hij tot nu toe twintig projecten gedraaid: de RootSolutions RS 1000. In Heeswijk-Dinther was hij op 10 mei aan de Gouverneursweg bezig met het zetten van wortelschermen. Boomzorg nam een kijkje.
01-10-2016 11 sec
Kap en snoei in lente of zomer: wat kan wel en wat kan niet?
Bomen rooien of snoeien in het broedseizoen, ja of nee? Het blijft een thema waar veel onduidelijkheid rond bestaat. Veel beheerders zijn van mening dat je vanaf half maart nog weinig aan bomen kunt doen vanwege broedende vogels en beschermde fauna. Maar is dat ook zo?
01-10-2016 12 sec
'We hebben dikkere bomen geplant; ook die worden gesloopt'
Door de jaren heen zijn op de website van Boomzorg herhaaldelijk gevallen van boomvandalisme gemeld. Harde cijfers zijn er niet, maar het lijkt erop dat het vaker voorkomt in het buitengebied, waar vandalen redelijk ongestoord te werk kunnen gaan.
01-10-2016 9 sec
Particulier verplicht tot logboek voor boom?
Mijn relatief rustige vrijdagmiddag werd onlangs opgeschrikt door een telefoontje van een advocaat. Zijn cliënt, een particulier, zou in de problemen kunnen komen door ‘mijn’ Richtlijn boomveiligheidsregistratie. Ik schrok; dat was toch niet onze bedoeling geweest? Daarop volgde al snel de vraag: ‘Geldt de richtlijn inderdaad ook voor particulieren?’
01-10-2016 11 sec
Bijna 400.000 monumentale bomen in Nederland
Hoeveel monumentale bomen er precies in Nederland staan, is niet precies te zeggen. Waar de meeste monumentale bomen staan, is inmiddels wel bekend en ze zijn eenvoudig te vinden.
01-10-2016 7 sec
De onstuimige band tussen bomen en verkeer
Het genot van een rit over landelijke wegen. Kronkelend of kaarsrecht, langs kilometers wuivende bomen. Na een bocht liggen bossen verse bloemen en een teddybeer, dicht op de stam van een gehavende boom. Je pakt het stuur net wat steviger vast en kijkt even hoe hard je rijdt. Iedereen weet wat daar gebeurd is.
01-10-2016 12 sec
Veilig gesteld door te kandelaberen
In opdracht van de gemeente Geertruidenberg heeft Boomrooierij Weijtmans 108 'kaprijpe populieren' veilig gesteld door ze te kandelaberen. Dit gebeurde in juni. Eigenaar en directeur Kees Weijtmans: 'Vanwege de soort conditie en eigenschappen was er een onacceptabel risico op takbreuk.
01-10-2016 9 sec
Draadkorven wel of niet verwijderen bij aanplant bomen?
Alweer een tijd terug ontstond er een hele discussie op het greenforum van vakblad Boomzorg over het wel of niet verwijderen van draadkorven en jute bij het aanplanten van bomen. Een discussie die alle kanten op ging, variërend van weinig genuanceerd tot onderbouwde of op ervaring berustende meningen.
01-10-2016 11 sec
Geeft hout als je van de burger houdt
Ik durf de stelling aan dat van diversiteit iedereen beter wordt
01-10-2016 3 sec
Al meer dan twee eeuwen leefwereldverbeteraars
De wortels van Boomkwekerij M. van den Oever liggen al meer dan twee eeuwen in Haaren, de 'tuin van Brabant'. Het areaal van M. van den Oever beslaat maar liefst 140 hectare en dat zorgt voor een ongekend breed sortiment bomen, struiken en vaste planten.
01-10-2016 10 sec
Boomrooierij Weijtmans creëert optimaal draagvlak voor onderhoud Tilburgse bossen
De gemeente Tilburg heeft het bosbeheer en -onderhoud van de Tilburgse bossen tot eind 2018 uitbesteed aan de firma Weijtmans uit Udenhout. Het gaat om maar liefst 25 gemeentebossen met in totaal zo'n 600 hectare bos.
01-10-2016 9 sec
Nauwkeurige inschatting haalbaarheid van maatregelen bij het beheer van essen met essentaksterfte
Terra Nostra, het kennisatelier voor boom en bodem, heeft een nieuwe beheermodule voor essentaksterfte ontwikkeld. Wat houdt deze module in? Wat voegt die toe? Wie gaat de module gebruiken en waarom?
01-10-2016 8 sec
Protocol voor het beheer van roetschorsziekte
Kenniscentrum Terra Nostra is bezig een protocol op te stellen voor het beheer van bomen die kampen met roetschorsziekte (Cryptostroma corticale). Stigas, de arbodienst voor werknemers, vroeg om samenwerking daarbij.
01-10-2016 7 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER