Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed
Uniek freeswiel op Hemos S900 210/320
Recent lanceerde Mosterman Machinesuit Meppel de Hemos S900 210/320. Samen met aannemersbedrijf Gert Jan Blauwendraat uit Groenekan ontwikkelde deze machinefabriek een innovatieve freeskop die uniek is in zijn soort.
01-12-2015 7 sec
Een malle overgang tussen de snoei van kwekers en de snoei van boomverzorgers
Zomaar een gesprek met de enige bomenconsulent van Nederland: Hans Kaljee. Hij heeft het over de malle overgang tussen de snoei van boomkwekers naar die van boomverzorgers. Terwijl kwekers zich vooral richten op een mooi doorgaande spil, gooien boomverzorgers het over een andere boeg. Allereerst knippen ze de bestaande kroon er in een aantal snoeibeurten volledig af.
01-12-2015 14 sec
Wat is anno 2014/2015 bekend over het beheer van essentaksterfte?
Nederland heeft al sinds 2010 te maken met essentaksterfte. In 2011 is een eerste landelijk advies uitgebracht door het voormalig Bosschap. Dit advies gaf aan hoe het best met essentaksterfte om te gaan. In 2013 volgde een verbeterde versie: Praktijkadvies essentaksterfte.
01-12-2015 10 sec
Een flink teruggesnoeide es is beter dan geen es
Essentaksterfte is een veelbesproken onderwerp, maar volgens Iben Margrete Thomsen van het Deense instituut voor geowetenschappen verschilt de beste aanpak per locatie van de betreffende bomen. In de openbare ruimte kan men zieke essen met een gerust hart laten staan, zo is de ervaring in Denemarken.
01-12-2015 11 sec
Eerste prestatiecontract beheer en onderhoud gemeentelijke bomen
Het afgelopen jaar zijn op verschillende plekken in Nederland zogenaamde prestatiecontracten afgesloten. Dat past in de trend dat gemeentes meer en meer regiegemeentes worden en de markt niet alleen uitvoerend bezig is, maar ook de rol van toezichthouder op zich neemt.
01-12-2015 9 sec
Het geslacht Cercis
In Nederland is dit geslacht niet vanzelfsprekend verkrijgbaar, maar er zijn volop interessante species van Cercis beschikbaar én toepasbaar.. Het is een mooi en bijzonder geslacht vanwege de bijzondere bloei op het kale hout en de verscheidenheid in bladvormen en andere morfologische kenmerken.
01-12-2015 9 sec
Bouwen en bomen
Mijn sector merkt het: er wordt weer gebouwd. Bouwen en bomen blijft altijd spannend. Bouwen betekent namelijk ook vaak het vroeg of laat verdwijnen van bomen.
01-12-2015 5 sec
Cyclisch boombeheer: bezuinigen en toch een beter eindresultaat?
Bezuinigen heeft in het algemeen een slechte naam. Je besteedt minder geld aan bijvoorbeeld het beheer van je bomen en het resultaat zal dan ook wel minder zijn. Alexander den Dikken van de gemeente Nijkerk bewijst dat het ook anders kan, door het toepassen van cyclisch beheer.
01-12-2015 10 sec
Nieuwe methode om bloedingsziekte te bestrijden wordt voorzichtig opgepikt
Boomzorg plaatste een nieuwsbericht op de website met als bron RTV Utrecht, waarin ongediertebestrijder Ruvoma uit Montfoort claimde de oplossing te hebben voor kastanjebloedingsziekte: door opwarming van de stam. Prop Boomtechniek laat echter weten dat de behandeling van bomen middels warmtetechniek ontdekt is door WUR, en door Prop Boomtechniek in samenwerking met WUR verder is ontwikkeld.
01-12-2015 13 sec
Grote bomen verplanten: waarom?
In de praktijk van het verplanten van grote bomen wordt nogal eens de opmerking gemaakt: ‘Voor dat geld plant ik wel 20 nieuwe (kleine) bomen!’ Dat klinkt op zich logisch, maar wordt hier niet voorbijgegaan aan de waarde van grote volwassen bomen? En wat is die waarde dan? Kortom: waarom zou je überhaupt grote bomen verplanten?
01-12-2015 12 sec
Hoofdreactioneel
Ik ben directeur van het leukste bedrijf van Nederland, maar stel je voor dat ik directeur – of ceo heet dat dan – zou zijn van het grootste bedrijf van Nederland. ‘s Ochtends word ik thuis opgehaald door een auto met chauffeur; ik hoef niet langer op mijn ouwelullen-e-bike naar kantoor.
01-12-2015 10 sec
Geen kapvergunning? Dan maar een litertje gif!
Bomen die worden vergiftigd – ondermijnt dit niet het gezag van de beheerder? Het is lastig een dader aan te wijzen, laat staan te veroordelen. Vakblad Boomzorg legde zijn lezers de volgende stelling voor: het vergiftigen van bomen zet de beheerder buitenspel. Wat blijkt: de meeste beheerders hebben het idee dat dit het geval is. Toch valt er volgens sommigen wel winst te behalen.
01-12-2015 14 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER