Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Ondergrondse verankering liever niet, of met kokosdoek

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 31 mei 2013
56 sec


Gefa Boomverankering: kokosdoek beschermt de kluit
Tijdens de Augsburger Baumpflegetage in april presenteerde dr. Axel Schneidewind de resultaten van zijn onderzoek naar zes ondergrondse boomverankeringen. Gefa Boomverankering, met het kokosdoek als kluitbescherming, kwam als beste uit de bus. Toch concludeerde hij dat bovengrondse verankering de beste methode blijft.

De Gefa-boomverankering kwam als ondergrondse verankering als beste uit de bus omdat een kokosdoek over de kluit heen voorkomt dat de gordels zich in de kluit snijden. Ook zijn in dit onderzoek systemen zoals Duckbill (kabels met pennen die zichzelf uitklappen en zich verankeren in de grond), Platipus (stalen plaatjes als verankering met daaraan kabels en bovenop de kluit een wortelwerend doek die dezelfde functie heeft als de kokosmat in de Fega-boomverankering) en Arbofix (kunstmatige wortelpen onderin de kluit) onderzocht.

Andere verankeringssystemen brachten schade toe aan ofwel de kluit ofwel aan de wortels, doordat de ondergrondse verankering, met name de kabels, niet snel genoeg verteerden. Na vijf jaar bleek bij vele proefbomen schade aan de wortels, die rotting en tenslotte breuk kunnen veroorzaken.
Schneidewind concludeerde dat feitelijk bovengrondse, traditionele verankering met twee of drie palen nog altijd het minst schadelijk is voor de boom. Met name jonge boomjes halen voordeel uit de stevigheid van de palen. En dat grote bomen met een goede kluit boven 30-35 niet eens een verankering nodig hebben.

Als men toch graag ondergronds wil verankeren, zo vertelt hij, dan is de Gefa-methode een goede optie. De drukverdelende kokosdoek beschermt niet alleen de kluit goed, maar ook staat de boom goed vast, en heeft hij tegelijkertijd de bewegingsvrijheid om een sterk wortelstelsel te ontwikkelen.
Greenmax is in Nederland de leverancier van Gefa Boomverankering.

In de volgende Boomzorg-editie een artikel gewijd aan dit onderzoek.



LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Gerard Bodewes
woensdag 5 juni 2013
Enige jaren werd een onderzoek gepresenteerd in Augsburg dat ondergrondse verankering een betere stimulans voor de beworteling gaf dan bovengrondse boomverankering.

Doordat de boom iets in beweging bleef gaf dit een activatie in de beworteling.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER