Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Factor vijftig' voor bomen: witte pasta beschermt stam vijf jaar tegen zonnebrand

NIEUWS
PRODUCTNIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 24 juni 2024
100 sec


Bomen gaan niet op vakantie naar een warm land of een dagje naar het strand, maar ze kunnen evengoed last van de zon hebben. Waar zonlicht direct op de stam valt kan de bast ernstig beschadigen. Goed insmeren met zonnebrand zorgt dat de boom de zomer overleeft - en ook de winter.

Goed ingesmeerd tegen de zon, foto: Greenmax
Goed ingesmeerd tegen de zon, foto: Greenmax

Verbranding door de zon is niet alleen een veelvoorkomend probleem bij mensen, maar ook bij bomen. Zonnebrand treedt op wanneer bomen worden blootgesteld aan intense zonnestraling, vooral tijdens extreem warme dagen of na een periode van bewolking. Dat laatste klinkt misschien gek, maar wanneer de bewolking plotseling verdwijnt, stijgt de hoeveelheid UV-straling die de stam bereikt snel. Deze abrupte toename kan de beschermende mechanismen van bomen overweldigen, waardoor zonnebrand optreedt. Daarnaast is er vaak veel zonreflectie van verharding, gebouwen en warmtestraling van bijvoorbeeld asfalt. Dit draagt ook bij aan de ontwikkeling van zonnebrand bij bomen.

Radiator

Op het heetst van de dag staat de zon op de stam, vaak aan de zuidkant, te bakken. Onder de bast vindt de sapstroom van de boom plaats. De sapstroom werkt als een soort radiator in de boom, maar zorgt normaal gesproken juist voor verkoeling. Bij extreme hitte kan de sapstroom van de boom dit niet aan, wat leidt tot stress en mogelijke schade. Het gevolg hiervan is dat de cellen oververhit raken en de celwand openklapt. Hierdoor sterven de cellen af. Het gevolg hiervan is dat de bast openscheurt. Schimmels, zwammen, insecten en vocht(rot) kunnen zich hierin gaan nestelen, waardoor de boom verzwakt en uiteindelijk zelfs kan afsterven.


Natuurlijk UV-filter

Onderzoekers hebben ontdekt dat bomen flora en fauna kunnen beschermen tegen schadelijke UV-straling door schaduw te bieden met hun kroon. Daarnaast produceren veel boomsoorten beschermende stoffen, zoals flavonoïden en fenolen, in hun bladeren, die fungeren als natuurlijke UV-filters. Deze stoffen absorberen en verspreiden UV-straling, waardoor de schade aan plantencellen wordt verminderd. Deze mechanismen helpen niet alleen de bomen zelf, maar ook de onderliggende vegetatie en dieren die van deze bomen afhankelijk zijn. Dit blijkt uit het hoofdstuk "Ultraviolet radiation and its effects on plants" in het boek Plant Stress Physiology (2023). Het beschermende vermogen van bomen is echter niet grenzeloos. Zonnebrand bij bomen wordt een steeds groter probleem. Stijgende temperaturen en schadelijke UV-straling veroorzaken hittestress bij bomen, wat leidt tot schade aan de stam.


Zonnebrandcrème voor bomen

Om bomen te beschermen tegen schadelijke UV-straling, heeft GreenMax een witte stambeschermingspasta opgenomen in het assortiment, onder de naam ArboFlex. Deze witte pasta reflecteert het zonlicht in plaats van het te absorberen. Dit helpt de temperatuur van de stam laag te houden en voorkomt oververhitting.


Aantasting door zonnebrand, foto: Greenmax
ArboFlex is geschikt voor alle boomsoorten en biedt de stam tot aan de kroonaanzet als een soort 'factor vijftig' bescherming tegen zonnebrand - en vorst - voor minimaal vijf jaar. Om te zorgen dat de stam voldoende zuurstof krijg, is de pasta luchtdoorlatend. De substantie Is niet giftig voor mens en dier en breekt dan ook residuvrij af. Het is geen gewasbeschermingsmiddel maar een plantversterker.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER