Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De fruitteelt als voorbeeld bij ent-onderstamproblematiek

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sarah Westenburg, vrijdag 3 mei 2024
85 sec


Het belang van investeren in diagnosetechnieken

Marc Ravesloot werkt bij Wageningen Universiteit & Research als senior onderzoeker bij de businessunit Agrosysteemkunde. In zijn loopbaan werkte hij vooral sectoraal voor glastuinbouw, boomkwekerij, fruitteelt en vruchtboomkwekerij. In zijn tijd als onderzoeker in de fruitteelt en boomkwekerij had hij te maken met diverse vermeerderingstechnieken en de achterliggende ent-onderstamproblematiek. Ravesloot: 'In de moderne fruitteelt, met hoge dichtheden monoculturen, zijn geënte bomen op zwak groeiende onderstammen immers het uitgangspunt, soms ook nog met een tussenstam.'

Marc Ravesloot
Marc Ravesloot

Marc Ravesloot is een van de sprekers op het Symposium 'Onverenigbaarheid bij laanbomen' op 14 mei in Houten. Dit artikel is een introductie op zijn lezing.

Mede gelet op het feit dat de ent-onderstamcombinatie in de fruitteelt op veel meer aspecten invloed heeft dan bij niet-vruchtdragende houtige gewassen, wordt er in onderzoek in de vruchtboomkwekerij en fruitteeltsector veel meer aandacht besteed aan de juiste onderstamkeuzes. Daar komt bij dat het - met het oog op ketenaansprakelijkheid - essentieel is dat de vruchtboomkwekerij in Nederland voortdurend kennis blijft ontwikkelen, ook voor nieuw te introduceren fruitrassen.

'In de vruchtboomkwekerij en fruitteeltsector wordt veel meer aandacht besteed aan de juiste onderstamkeuzes'

Vroegtijdige diagnosetechnieken

Tijdens zijn lezing zal Marc eerst kort het probleem duiden. Daarna zal hij een toelichting geven op laboratoriumtoetsen die beschikbaar zijn om (uitgestelde) onverenigbaarheid vroegtijdig op te sporen. Ravesloot: 'Tegen de tijd dat je bij straatbomen de symptomen ziet, is het proces van onverenigbaarheid al jaren aan de gang.' Volgens hem zou het nuttig zijn om een onderzoek op te zetten om te bepalen hoe vaak uitgestelde onverenigbaarheid niet aantoonbaar was via reguliere controle. Zo zou je bij bomen die door windworp op de entplek zijn afgeknapt, kunnen nagaan of ze bij de reguliere VTA-controles wel of niet als veilig beoordeeld zijn. Op die manier kun je achterhalen hoe vaak er vooraf symptomen van onverenigbaarheid gesignaleerd zijn. Zo'n onderzoek geeft een waardevol inzicht in het aantal gevallen van bomen die op basis van de VTA als veilig bestempeld zijn, maar achteraf bezien toch een risico bleken te vormen. Ook zal een dergelijk onderzoek het belang aantonen van investeren in vroegtijdige diagnosetechnieken.


Symposium 'Onverenigbaarheid bij laanbomen'

Op dinsdag 14 mei organiseren de vakbladen Boomzorg en Boom in Business bij De Roskam in Houten een symposium over onverenigbaarheid bij laanbomen. Met bijdragen van Ronnie Nijboer (Noordplant), Daniël Deinum (Naktuinbouw), Luuk Boender (Terra Nostra), Henk van Eldik (Tree-o-Logic), Jilles van Zinderen (Monte Legal), Marc Ravesloot (WUR) en Niek Vernooy (Groenadvies Amsterdam).
Let op: Het symposium is volgeboekt, aanmelden is niet meer mogelijk.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER