Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Richtlijnen voor boomveiligheidscontroles: tijd voor een herziening

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sarah Westenburg, donderdag 2 mei 2024
115 sec


Twijfelachtige stamvoet is niet het enige symptoom

Als directeur en adviseur stedelijk groen bij Groenadvies Amsterdam heeft Niek Vernooy jarenlange ervaring als boomadviseur. Als boomadviseur heeft Vernooy grote aantallen iepen onderzocht op ent-onderstamproblemen. Hij heeft daardoor veel kennis en ervaring opgedaan met betrekking tot deze problematiek. Op basis daarvan concludeert hij dat de huidige richtlijnen voor de inspectie van bomen aan herziening toe zijn.

Niek Vernooy
Niek Vernooy

Niek Vernooy is een van de sprekers op het Symposium 'Onverenigbaarheid bij laanbomen' op 14 mei in Houten. Dit artikel is een introductie op zijn lezing.

Op basis van een visuele inspectie van de stamvoet en wortelaanzet worden bomen normaliter ingedeeld in drie categorieën: (1) goed, (2) een afwijkende stamvoet of (3) twijfelachtig. Als op basis van een VTA wordt geconstateerd dat een boom een afwijkende of twijfelachtige stamvoet heeft, is al vrij duidelijk dat er sprake is van ent-onderstamproblematiek. Bomen die op basis van de VTA als goed beoordeeld worden, zijn een ander verhaal.

Twijfelachtige stamvoet

Vernooy gaat in op een voorbeeld in de Flevopolder: een laan van een paar kilometer lang met iepen, waar tijdens een VTA ent-onderstamproblemen werden geconstateerd. Aan Groenadvies werd vervolgens gevraagd om te checken of dat inderdaad het geval was en zo ja, in welke omvang. De bomen werden toen opnieuw visueel beoordeeld, inclusief de groei en conditie, omdat afname hiervan een aanwijzing kan zijn voor ent-onderstamproblemen. Na afronding van het visuele onderzoek raasden er drie stormen voorbij, waardoor er aardig wat bomen scheef of omwaaiden. Bij die bomen werd vervolgens een tweede check gedaan, waarbij de symptomen van uitgestelde onverenigbaarheid duidelijk zichtbaar waren. Op basis daarvan werd geadviseerd alle bomen met een afwijkende en twijfelachtige stamvoet te vervangen.


'Ook bij bomen zonder visuele symptomen was sprake van uitgestelde onverenigbaarheid'

Geen symptomen

Men was benieuwd naar het effect van het weghalen van deze bomen op de resterende bomen met een als goed beoordeelde stamvoet, die daardoor immers veel meer vrij kwamen te staan. Daarom werd besloten een vervolgproef uit te voeren. Daarvoor werden 14 bomen met een 'goede' stamvoet geselecteerd. Hierbij werd eerst een proefsleuf gegraven, om uit te sluiten dat de bodemstructuur een probleem vormde. Dat bleek niet het geval; de bodem was goed doorwortelbaar. Vervolgens werd er een trekproef uitgevoerd om de windvastheid van de bomen vast te stellen. Op basis van deze trekproef scoorden 13 van de 14 bomen onder de norm. Daarna werden de bomen gekapt, de kluiten gerooid en de stammen doormidden gezaagd. Oók bij de bomen waarbij aan de buitenzijde geen symptomen zichtbaar waren, bleek sprake van uitgestelde onverenigbaarheid. De oorspronkelijke wortelkluit was aan het afsterven.


Deze ontdekking leidde tot de conclusie dat uiteindelijk de gehele bomenlaan moest worden afgeschreven. Als het alleen bij de visuele inspectie was gebleven, zou men niet tot die conclusie zijn gekomen. Kortom: de huidige richtlijnen voor de inspectie van bomen behoeven aanvulling, aldus Vernooy.

Naast onderzoek naar bomen en bodem voert Groenadvies Amsterdam ook ecologisch onderzoek uit. Het bedrijf geeft onder andere advies over het vergroten van biodiversiteit bij ruimtelijke ontwikkelingen.

Symposium 'Onverenigbaarheid bij laanbomen'

Op dinsdag 14 mei organiseren de vakbladen Boomzorg en Boom in Business bij De Roskam in Houten een symposium over onverenigbaarheid bij laanbomen. Met bijdragen van Ronnie Nijboer (Noordplant), Daniël Deinum (Naktuinbouw), Luuk Boender (Terra Nostra), Henk van Eldik (Tree-o-Logic), Jilles van Zinderen (Monge Legal), Marc Ravesloot (WUR) en Niek Vernooy (Groenadvies Amsterdam).
Let op: Het symposium is volgeboekt, aanmelden is niet meer mogelijk.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Dick Oosthoek
vrijdag 3 mei 2024
Helemaal mee eens Niek. Wij pleiten er al een tijd voor dat CROW deze handschoen oppakt zodat ook de opleiding en het bijbehorende certificaat Boomveiligheidscontroleur weer up to date zijn. Ook wat betreft klimaateffecten en schimmels zijn er nieuwe inzichten die een plek verdienen.
Ronald Loch
maandag 6 mei 2024
In het verleden is hier al een gedegen rapport door Jitze Kopinga over uitgebracht.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER