Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Midzomeravond voor Boomtechnisch adviseurs

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, dinsdag 7 mei 2024
211 sec


Deelname wordt beloond met vier ETT-punten

Yuverta Boxtel organiseert op 20 juni een nieuw, uniek evenement getiteld: Midzomeravond voor Boomtechnisch adviseurs. Dit evenement richt zich op vakgenoten die de opleiding tot boomtechnisch adviseur hebben afgerond, ETT'ers in opleiding en overige professioneel belangstellenden. De centrale vraag van deze eerste editie luidt: hoe kunnen we de kwaliteit van de groeiplaatsinrichting verbeteren? Deelname aan deze educatieve avond wordt beloond met vier punten voor de ETT-certificering.


'De resultaten van boomplantprojecten vallen regelmatig tegen vanwege een slechte inrichting van de groeiplaatsen. De expertise rondom dit thema is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Wij voelden het als een verplichting naar boomtechnisch adviseurs en opdrachtgevers om hen grondig te informeren over de nieuwe inzichten en oplossingen betreffende dit actuele onderwerp,' vertelt medeorganisator en docent bij Yuverta Boxtel, Corik Geurts.

Corik Geurts, docent Yuverta Boxtel

Opzet van de avond

Het evenement start om 17.00 uur met een gezamenlijke maaltijd. Om 18.00 uur opent Geurts de avond, waarna vijf specialisten in boomverzorging een speech houden. Na de daaropvolgende pauze volgt een interactief praktijkgedeelte waarin twee groeiplaatsen worden aangelegd door hoveniers van Yuverta. Ten slotte zullen er twee bomen worden geplant: een Parrotia persica 'Vanessa' (van Boomkwekerij Udenhout) en een sierkers, Prunus 'Pandora', (van Boomkwekerij M. van den Oever). Wie zijn de sprekers en waarover gaan ze het hebben?


Herman Wevers, docent Boomtechnisch adviseur/eigenaar [LINK GIP 3723]Alles over Groenbeheer[/LINK]

Permanente educatie

Herman Wevers (ruim zeventien jaar docent Boomtechnisch adviseur bij Yuverta en TerraNext) legt uit wat voor hem de aanleiding is geweest voor deze bijzondere avond: 'Ik heb als docent nog niet meegemaakt dat uit een studieopdracht bleek dat een groeiplaats goed werd aangelegd. Te diep gegraven, de grond foutief verdicht, verkeerde groeiplaatsconstructie enzovoort. De concrete aanleiding voor deze avond ontstond echter toen mij werd gevraagd bestekposten te schrijven voor groeiplaatsconstructies en leverantie van substraten. Dat heb ik geweigerd. Kunnen we niet beter stoppen met plastic en andere rotzooi in de grond te stoppen als blijkt dat het te vaak mislukt?'
Wevers hoopt dat deze avond een nieuwe fase in kennisdeling inluidt: 'Ik vind het belangrijk dat Yuverta en TerraNext zich niet beperken tot het uitreiken van certificaten, maar zich actief blijven inzetten voor permanente educatie. Dit evenement biedt daarvoor de ideale gelegenheid. Opleiders en oud-studenten kunnen op deze avond onder het genot van een drankje en een hapje netwerken, bijscholen en veel van elkaar leren.'


Jarno van Veelen, adviseur BVB Landscaping

Goede substraten werken wel

Onder de titel 'Goede substraten werken wel!' zal Jarno van Veelen van BVB Landscaping een lezing geven over de (on)mogelijkheden van substraten. Hij wil het belang benadrukken van het juiste substraat op de juiste plek: 'Je ziet regelmatig dat er bijvoorbeeld onder parkeervakken bomenzand wordt toegepast, waardoor de wortels niet kunnen groeien. Vooral civieltechnische bedrijven ontwerpen niet vanuit een groentechnische achtergrond. Ze leren hoe ze een ondergrond moeten aanleggen, zodat deze niet verzakt, maar daarmee creëer je geen vruchtbare groeiplaats.' Van Veelen wil graag de discussie aangaan met professionals uit de boomverzorging omdat het voor de hele sector van belang is dat er meer kennis ontstaat over groeiplaatsen en substraten: 'Als je je verdiept in deze thematiek, lever je als boomtechnisch adviseur een bijdrage aan een betere groene omgeving. Deze avond stelt je in staat om met de opgedane kennis je opdrachtgevers beter te informeren.' De boombunker die geleverd wordt door HTW TreeRootsystems zal worden voorzien van een substraat van BVB Landscaping dat speciaal ontwikkeld is voor boombunkers.


'Deze avond stelt je in staat om met de opgedane kennis je opdrachtgevers beter te informeren'

Werner Hendriks, adviseur HTW TreeRootsystems

Tips & trucs aanleg boombunker

Namens HTW TreeRootsystems zal gastspreker Werner Hendriks niet alleen praktische tips en trucs voor de aanleg van een boombunker geven, maar deze adviezen en methoden ook in de praktijk brengen. De voordelen van een boombunker zijn volgens Hendriks duidelijk: 'Een boom groeit het beste in een rijke onverdichte grond en een boombunker biedt de mogelijkheid om een rijke onverdichte grond toe te passen onder verharding. Een boombunker is daarbij ontworpen om de zware verkeerslasten te dragen en te verplaatsen tot onder de doorwortelbare zone. Vergelijkend wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een boombunker tot ruim vier keer minder volume vereist in vergelijking met een groeiplaats met een draagkrachtig substraat, zoals bomengranulaat of bomenzand. Daarbij komt dat wortelopdruk in een boombunker volledig voorkomen wordt.'


Edwin Peterse, adviseur Bomenwacht Nederland

Status praktijkonderzoek de 'Bomengroeiproef' in het Amsterdams havengebied

Op een proefveld in het havengebied startte de gemeente Amsterdam in 2019 een proef waarbij 180 iepen werden geplant in beperkte groeiplaatsen, waarin vijftien verschillende granulaten en substraten verwerkt zijn. Edwin Peterse, adviseur bij Bomenwacht Nederland, is hiervan de projectleider en zal dit project bespreken: 'Ik geef allereerst een korte uitleg en een update over de status van dit project. Vervolgens wil ik het hebben over boomgranulaten en substraten. Waar moet je op letten, de risico's, bij verwerking. Er zijn nog veel onduidelijkheden over granulaten; dat blijkt wel uit het feit dat er in de CROW-standaarden nauwelijks iets over staat beschreven. Ik zal deze avond proberen meer duidelijkheid te scheppen over dit onderwerp.'


'Tijdens deze avond zullen leerling-hoveniers van Yuverta een groeiplaats aanleggen met het PCIS-systeem'

Erwin van Herwijnen, adviseur New Urban Standard

Werking bosbodem nabootsen

Erwin van Herwijnen van New Urban Standard zal spreken over drukverdelende constructies en het Permavoid Capillair Irrigatie Systeem (PCIS). 'Wat mooi is, is dat we deze systemen kunnen combineren met andere systemen, waaronder de drukverdelende constructie Permavoid Sandwich Constructie (PSC). De drukverdelende constructie is een mooie oplossing om bestaande bomen te sparen bij een reconstructie of herindeling van de omgeving van de boom,' legt Van Herwijnen uit. Door de opbouw te combineren met bomenzand of gebiedseigen grond, samen met een laag bosstrooisel, ontstaat een soort bosstructuur in het stedelijk gebied. Dit kan zowel bij bestaande bomen als bij nieuwe aanplant een oplossing bieden. PCIS biedt mogelijkheden om de boomgroeiplaats te integreren met het watermanagement van het stedelijk gebied, waardoor integrale systemen ontstaan die meerdere disciplines dienen. Tijdens deze avond zullen leerling-hoveniers van Yuverta een groeiplaats aanleggen met het PCIS-systeem, gecombineerd met bomenzand en een drukverdelende constructie.


Zet het in je agenda

De Midzomeravond voor Boomtechnisch adviseurs belooft een leerzaam evenement te worden voor de professionele boomverzorging. Netwerken en het indelen van inzichten staan centraal. Zorg dat je erbij bent, zodat je kennis op het gebied van groeiplaatsen up-to-date blijft. Bovendien wordt deelname beloond met vier ETT-punten voor de ETT-certificering.

Wat: Midzomeravond voor Boomtechnisch adviseurs
Waar: Yuverta Boxtel (Schouwrooij 2, Boxtel)
Wanneer: 20 juni 2024
Start: 17.00 uur
Deelnamekosten: 15 euro
Maximumaantal deelnemers: 75
ETT-certificering: 4 punten

Aanmelden kan via deze link: https://llo.yuverta.nl/eventmidzomeravond/

LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER