Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De lichaamstaal van bomen en paddenstoelen

ARTIKEL
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Rob van der Linden, vrijdag 1 maart 2024
95 sec


Bomen kunnen door allerlei oorzaken worden aangetast; één daarvan is paddenstoelen. Maar de ene paddenstoel is de andere niet en dat geldt ook voor de aantastingen en de reactie van de boom daarop. Tijdens het seminar van Angeline Mette in november 2023 lieten honderd boomspecialisten en geïnteresseerden zich bijpraten over deze boeiende wetenschap. Een verslag door Rob van der Linden.

Angeline Mette tijdens de buitenexcursie
Angeline Mette tijdens de buitenexcursie

Donderdag 16 november 2023. Vandaag voert de rit me door het prachtige Zuid-Limburg naar Vaals. Ik ben te gast in het fraaie kasteel Bloemendal voor het volgen van een seminar van Angeline Mette over VTA en mycologie. Kasteel Bloemendal is ooit gebouwd door de Akense textielfabrikant Johann Arnold von Clermont, die er maar kort heeft gewoond. In 1848 werd er een zusterklooster in gevestigd. Gedurende 130 jaar zou het - met een onderbreking tijdens de Tweede Wereldoorlog -een pensionaat voor meisjes van gegoede komaf zijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een Duits militair hospitaal in gevestigd. Nadat er nog een aantal jaren een scholengemeenschap in zat, werd het in 1990 door Van der Valk gekocht en in 1991 in samenwerking met de provincie Limburg en Monumentenzorg volledig gerestaureerd.

Herkenning van afwijkingen

Angeline Mette, van Groenvisie Mette, is boomexpert op topniveau. Ze is gespecialiseerd in VTA, visual tree assessment, de 'lichaamstaal' van bomen - het vroegtijdig herkennen van afwijkingen, kenmerken die aangeven dat het minder goed gaat met een boom. Als enige in Nederland is ze benoemd tot lector VTA door prof. dr. Claus Mattheck, die verbonden is aan de universiteit van de Duitse stad Karlsruhe.


Het vruchtlichaam van een paddenstoel is niet altijd gemakkelijk te ontdekken. Dan is het nog de vraag of het de boom aantast en zo ja, hoe.
Het vruchtlichaam van een paddenstoel is niet altijd gemakkelijk te ontdekken. Dan is het nog de vraag of het de boom aantast en zo ja, hoe.
Nadat alle deelnemers voorzien waren van koffie en Limburgse vlaai, werd de aftrap gegeven door Dick Oosthoek, directeur van Stichting Groenkeur. Daarna nam Angeline het over. Eerst legde ze uit dat een boom altijd zal proberen zichzelf te genezen, met als uitgangspunt het axioma - het basisprincipe - van de constante spanning.

Welke paddenstoelen veroorzaken welke aantastingen?

Allerhande onderwerpen kwamen ter sprake: de symptomen en hoe je ze kunt herkennen, de lichaamstaal van vruchtlichamen/paddenstoelen, welke soorten houtrot er zijn, de belangrijkste parasitaire aantastingen bij straatbomen en parkbomen, welke paddenstoelen wortelbreuk veroorzaken en welke stambreuk, hoe zakjeszwammen takken aanvallen. Daarna kwam het onderwerp paddenstoelen en houtafbraak ter sprake, waaronder ook de leeftijdsbepaling van meerjarige vruchtlichamen.


Buitensessie

Na de lunch gingen we naar buiten. Helaas had Buienradar gelijk en moesten de paraplu's mee. Achter het kasteel ligt een mooi park, al heeft dit nog maar ongeveer een derde van de originele grootte. Er was aandacht voor symptoomvorming, zowel in een vroeg als in een gevorderd stadium. Er werden vragen gesteld als: welke belasting werkt in op een boom? Hoe herkennen we parasitaire aantasting en welke risicoanalyse hoort hierbij in de praktijk? Ook werd er gesproken over schadeanalyse bij bomen met mankementen.
Na afloop was er nog gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en met het uitreiken van het deelnemerscertificaat sloot Angeline de bijeenkomst af.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER