Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Terugblik: de best gelezen artikelen van Boomzorg in 2023

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 21 december 2023
102 sec


Het einde van het jaar nadert en zoals altijd blikt vakblad Boomzorg terug op het afgelopen jaar, aan de hand van de tien meestgelezen nieuwsberichten en artikelen.

Collmer linde bij Dresden: een zeer oude boom die niet zomaar te vervangen is
Collmer linde bij Dresden: een zeer oude boom die niet zomaar te vervangen is

1. Eén op 400

Fascinerend, dat vonden veel lezers van het idee dat de ecosysteemdiensten van één oude boom gelijkstaan aan die van 400 jonge boompjes. Het bleek uit een Duits onderzoek en moet wel op de juiste manier berekend en geïnterpreteerd worden. Dat relativeert wel een beetje, maar toch geeft het te denken.


LEES OOK

2. Meerstammig

De mooiste boom heeft niet altijd een perfect rechte stam. Tegenwoordig zijn ook karakteristieke meerstammigen heel populair. En dat geldt ook voor de top 10 van meerstammigen door Marko Mouwen van Boomkwekerij Ebben.


LEES OOK

3. Noordplant en Ebben

'De liefde voor het vak, het kweken van kwaliteitsbomen en vernieuwing van het laanbomensortiment zit beide partijen in het bloed', was een van de uitspraken bij de overdracht van de aandelen van Noordplant aan boomkwekerij Ebben. Klanten van de nuchtere noordelijke kwekerij merken trouwens niets van deze transactie in de achtergrond.


LEES OOK
Noordplant verkocht aan Ebben
25-01-2023 | ARTIKEL
52 sec

4. Narekenen

De Duitse professor Andreas Rohloff geeft een toelichting bij zijn berekening over de waarde van grote oude bomen (zie onder 1). De berekening blijkt verrassend eenvoudig en misschien ook wel wat discutabel. Toch blijft de strekking staan dat een oude boom niet zomaar te vervangen is door een paar kleine boompjes.


LEES OOK

5. Greenfluencer

Herman Wevers schopte het niet tot Greenfluencer 2022, maar maakte wel een punt met zijn stelling dat een model nooit mooier is dan de werkelijkheid. In elk geval niet als het om beheersmodellen gaat.


LEES OOK

6. Bitter

Wat te doen tegen rupsen zoals de eikenbladroller? Niet alleen boombeheerders werken aan oplossingen, de eik denkt zelf ook mee. Voor de motten van sommige rupsen vormen zomereiken een bittere pil; eitjes leggen is er dan niet meer bij.


LEES OOK

7. Nieuwe plantmethoden

Het klimaat verandert en dat vertaalt zich in meer kans op warme en droge zomers. Kun je dan nog 'gewoon' bomen aanplanten in de hoop dat ze goed aanslaan? Niet volgens Roel Vermeulen van Vermeulen Boomadvies.


LEES OOK

8. Stelling: veteraanbomen

Hoe gaan we in Nederland eigenlijk om met veteraanbomen? Is het beheren van bomen niet te veel gericht op veiligheid van de omgeving, ten koste van het voortbestaan van bomen?


LEES OOK

9. Invasief, invasiever, ...

Exotische planten en dieren die andere soorten kunnen verdringen, staan op de zogenoemde Unielijst van invasieve exoten. Toch ontwikkelen meer aangeplante en populaire soorten zich tot invasief. De NVWA stelde een gids op voor houtige gewassen waar je mee moet oppassen.


LEES OOK

10. Julistorm

Het stormentrio van februari 2022 liet een diepe indruk achter, maar ook Poly, in juli 2023, hield flink huis. Bijvoorbeeld in Schagen in Noord-Holland. Daar was Daan Bruin van Bruin Groenvoorziening dagenlang druk met bergingsactiviteiten. Hij stelt dat je stormschade aan bomen lang niet altijd kunt voorkomen, maar soms kun je wel degelijk iets (niet) doen: 'stop met graven onder kroonprojectie!'


LEES OOK

Terugkijken op de terugblik

Ook aan het einde van 2022 maakten we een terugblik. Daarin de tien artikelen die in dat jaar de meeste lezers trokken. Hieronder is het nog eens te bekijken.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER