Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Oude boom levert evenveel milieudiensten als 400 jonge bomen bij elkaar'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 1 juni 2023
96 sec


Dat blijkt uit Duits onderzoek naar 'Methusalem-bomen'

In het Duitse online magazin Arboristik verscheen een artikel over de milieuprestaties van oude bomen en de noodzaak om ze te beschermen. Het bespreekt een onderzoek waaruit blijkt dat er ongeveer 400 jonge bomen nodig zijn om de milieudiensten van een oude boom te vervangen. Het onderzoek naar zogenaamde 'Methusalem-bomen' werd uitgevoerd door boom- en bosbouwkundige prof. Andreas Roloff van de Technische Univeriteit Dresden.

De Collmer Linde zou ongeveer achthonderd jaar oud zijn en is afgelopen voorjaar gesnoeid. Deze boom staat bij het dorpje Colmm, op enkele tientallen kilometers van de stad Dresden
De Collmer Linde zou ongeveer achthonderd jaar oud zijn en is afgelopen voorjaar gesnoeid. Deze boom staat bij het dorpje Colmm, op enkele tientallen kilometers van de stad Dresden

Roloff was zelf ook verrast over het hoge aantal. Daarom heeft de wetenschapper het meerdere keren en met verschillende methoden opnieuw uitgerekend. Maar de uitkomst bleef hetzelfde: er zijn ongeveer 400 jonge bomen nodig om de opbrengsten van een oude boom met een kroondiameter van zo'n 20 meter te evenaren, als het gaat om diensten zoals luchtfiltering, zonwering, koeling en CO2-opslag.

Belang van oude bomen

'Ik was me ook niet in die mate bewust van de relatie', zegt Roloff. 'Maar dit maakt des te duidelijker hoeveel te meer we oude bomen in onze omgeving moeten respecteren en verzorgen en ze niet lichtvaardig moeten kappen, bijvoorbeeld om ruimte te creëren voor bebouwing.'
Andreas Roloff is sinds 1994 verbonden aan de TU Dresden als hoogleraar boombiologie en heeft vele jaren ervaring met onderzoek naar onderwerpen als boomveroudering, boomsoorten, boomzorg en droogtestressreacties en aanpassing, vooral in stedelijke gebieden.


'Dit maakt des te duidelijker hoeveel te meer we oude bomen in onze omgeving niet lichtvaardig moeten kappen, bijvoorbeeld om ruimte te creëren voor bebouwing'

Methusalem

Het onderzoek van Roloff ging onder meer over de vraag welke factoren ervoor zorgen dat sommige bomen duizend jaar oud kunnen worden, de zogenaamde Methusalem-bomen. De inzichten die dit oplevert zijn niet alleen nuttig voor de bescherming en verzorging van bomen, maar ook voor het aanplanten van bomen met de bedoeling die zeer oud te laten worden.


Levensverwachting

Roloff definieerde elf boombiologische eigenschappen die van invloed zijn op de levensverwachting van een boom. Hoe meer van deze eigenschappen een boomsoort kan combineren, hoe ouder hij in theorie kan worden. 'Dat werkt natuurlijk alleen als de omstandigheden, de locatie en de boomverzorging goed zijn en vooral als de boom niet voor zijn tijd wordt gekapt', voegt Roloff daaraan toe. Volgens Roloff blijkt de schijnbaar goedkoopste oplossing, zoals het kappen van een boom, op lange termijn juist het duurste vanwege boomschade, vervolgkosten en gederfde milieuopbrengsten.


'De goedkoopste oplossing, zoals het kappen van een boom, blijkt op lange termijn juist het duurst'

De vakgroep in Dresden ontwikkelde in het kader van dit onderzoek databases voor het kiezen van bomen met een hoge droogteresistentie en welke soorten passen bij welke locaties op basis van een groot aantal eigenschappen. Het complete artikel met verwijzingen is te vinden op arboristik.de.

Tijdens de Dresden City Tree Days 2023 in maart gaf Andreas Roloff een lezing over Methusalem-bomen. Publicatie over het onderzoek: Andreas Roloff (2023): Methusalembäume - Wie und warum können manche Baumarten 1000 Jahre alt werden? Ursachen, Prozesse, Wirkungen, Nebenwirkungen und Konsequenzen, 24: 159-179.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Dick van Hoffen
Thursday 1 June 2023
leuk artikel, maar ik mis in het verhaal een beschrijving van de leeftijd van de jonge bomen, die ter vervanging geplant zouden moeten worden. Is dat bosplantsoen, of zijn dat laanbomen van x jaar ( en wat is dan x)? Bij het doorklikken op het originele artikel kwam ik die info ook niet tegen. Ik zou deze op zich geloofwaardige uitspraak graag van enige onderbouwing bij pleidooien voor een betere kwantificering van de herplantplicht in bebouwd gebied.

Tip de redactie

AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER