Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bijna anderhalf miljoen (gratis) extra bomen geplant in Nederland

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 27 november 2023
83 sec


Vierde oogst- en plantseizoen Meer Bomen Nu gestart

Drie jaar, 1,4 miljoen bomen en struiken, tienduizend deelnemers, negen provincies: een aantal getallen laat zien hoe de organisatie Meer Bomen Nu Nederland 'sneller en goedkoper' wil vergroenen. De te oogsten zaailingen staan immers op 'kansarme' plekken en kunnen gemakkelijk verplaatst worden naar een kansrijke plek, bijvoorbeeld bij iemand in de tuin.

Oogsten van bomen in een bosperceel in Noord-Holland
Oogsten van bomen in een bosperceel in Noord-Holland

Van de veelheid aan zaailingen die bomen en struiken elk jaar maken, gaan de meeste het niet redden. Ze hebben te weinig ruimte of het is helemaal niet de bedoeling dat er op die plek (meer) bomen of struiken groot worden. Het doel van Meer Bomen Nu is om de overtollige zaailingen te oogsten en die vervolgens gratis uit te delen, aan mensen die hun tuin willen vergroenen en aan boeren voor rondom het boerenerf.

Gemeentelijke uitdeelacties

De methode is anders dan de uitdeelacties van gemeenten. Meestal is er daarbij keuze uit een aantal soorten jonge boompjes, die op basis van het aantal aanvragen worden ingekocht om vervolgens exclusief uitgedeeld te worden in de eigen gemeente. Hiermee proberen gemeenten hun om ook het niet-gemeentelijke deel van het grondgebied te vergroenen, waar je als gemeente niet zelf bomen en struiken kunnen aanplanten.


LEES OOK

Alle provincies

Begin 2020 sloegen stichting MeerGroen, Caring Farmers en Urgenda de handen ineen en begonnen met de Meer Bomen Nu-methode. Drie jaar later zijn in alle provincies teams actief. In negen provincies is de Provincie actief betrokken bij de actie. Daarnaast zijn er samenwerkingen met bedrijven en organisaties, zoals bijvoorbeeld Prorail. Ook buiten Nederland vindt de actie weerklank: in 2021 werd in België de eerste actie opgestart en ook in Duitsland en Engeland worden bomen uitgedeeld.


Het doel van Meer Bomen Nu is om de overtollige zaailingen te oogsten en die vervolgens gratis uit te delen

Verzamelen en verdelen

Op de website van Meer Bomen Nu kunnen mensen zich aanmelden met een oogst- of plantlocatie en met vrijwilligers die kunnen meehelpen bij oogst, transport, bewaren en uitdelen van de zaailingen, onder deskundige begeleiding. Daar deden de afgelopen drie jaar zo'n tienduizend mensen aan mee, verspreid over Nederland, waarbij 1,4 miljoen jonge bomen en struiken werden verplaatst, in veel gevallen via een 'bomenhub', waar de zaailingen tijdelijk kunnen worden ingekuild.


Noord-Holland voorop

De provincie Noord-Holland is koploper binnen Nederland met bijna 300.000 verplante bomen en struiken de afgelopen twee jaar. Ook in Gelderland zijn veel zaailingen verplant, ongeveer 77.000 in het afgelopen seizoen. Veel provincies doen al één of twee seizoenen mee, waarbij per jaar tussen de 10.000 en 100.000 bomen en struiken worden verplant.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER