Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nationaal Park De Hoge Veluwe werkt samen met MeerBomenNu

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 14 maart 2023
63 sec


Zaailingen van berk uit Deelense Veld krijgen tweede leven

Foto's: Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Vrijwilligers oogsten de berken
Vrijwilligers oogsten de berken

Om het open heidelandschap van het Deelense Veld te behouden, worden onder meer zaailingen van berk verwijderd. Door samen te werken met MeerBomenNu geeft Het Nationale Park de Hoge Veluwe die zaailingen een tweede kans op een plek waar ze wel gewenst zijn.

Het Deelense Veld is een open en weids landschap, een cultuurgebied met heide in het Nationale Park De Hoge Veluwe. Heide gedijt het beste op arme grond. Daarom worden in het gebied verschillende maatregelen genomen om de gevolgen van stikstofdepositie op het landschap te beperken. Door een overschot aan stikstof ontstaat vermesting en verzuring, waardoor concurrentiekrachtige en snelgroeiende soorten - zoals pijpestrootje - andere soorten verdringen die minder concurrentiekrachtig en minder snelgroeiend zijn, zoals heide. De concurrentie gaat ook ten koste van zeldzamer plantsoorten, zoals kleine schorseneer.

Meer van hetzelfde

Zonder ingrijpen zal er daardoor steeds meer van hetzelfde groeien, waardoor het landschap compleet kan veranderen. Vooral omdat met bepaalde zeldzame planten ook dieren die daarvan leven verdwijnen, zoals insecten en de dieren die daar weer van leven.


Elsemarieke Spriensma (rechts, Meer Bomen Nu) en een vaste vrijwilliger laten zien hoe je een zaailing oogst

Pioniers zoals berk krijgen teveel kans

In het open landschap hebben vervolgens ook pionierssoorten veel kans; zoals berk en grove den. Van berk groeien veel zaailingen dankzij het lichte zaad dat gemakkelijk door de wind wordt verspreid. Vaak worden in dit gebied berken gekapt worden om te voorkomen dat het Deelense Veld een bos wordt, maar door zaailingen te verwijderen en weg te geven, wil Park de Hoge Veluwe ook een bijdrage leveren aan het planten van meer bomen en biodiversiteit op andere plekken.
Er worden ook andere beheersmaatregelen ingezet om het landschap open te houden. Er wordt bijvoorbeeld gebrand, geplagd en gemaaid om het pijpestrootje uit te putten en de heide een kans te geven.


Het Nationale Park De Hoge Veluwe is van plan om waar mogelijk vaker te gaan samenwerken met MeerBomenNu.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER