Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Lage voorspelling voor eikenprocessierupsplaag in 2024

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 25 oktober 2023
71 sec


In de afgelopen maanden heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups weer nauwlettend gekeken naar de populatie eikenprocessievlinders. Gelukkig blijft het aantal rupsen dit jaar op een laag niveau, vergelijkbaar met vorig jaar, met de hoogste dichtheden in het noordelijke deel van ons land. Op basis van deze vlinderpopulatieontwikkeling lijkt de voorspelling voor de eikenprocessierupsplaag in 2024 gunstig. Desondanks waarschuwt het Kenniscentrum op Nature Today voor een onverwachte wending.

Eikenprocessierupsen in processie.
Eikenprocessierupsen in processie.

Het blijkt dat sommige rupsen in een soort verlengde slaaptoestand onder de grond blijven. Deze rupsen kunnen volgend jaar juni plotseling tevoorschijn komen en mogelijk voor een grotere plaagdruk zorgen dan we op dit moment voorzien. Voorheen gingen we ervan uit dat eikenprocessierupsen in hetzelfde jaar waarin ze uit hun eitjes kwamen, zich ontwikkelden tot vlinders. Deze vlinders legden dan eitjes tussen eind juli en eind september, die vervolgens de winter doorkwamen. Maar recent onderzoek onthult dat een deel van deze rupsen ervoor kiest om in de grond een rustperiode in te lassen.

Rustfase

De rupsen gaan de rustfase in nadat ze het vierde larvestadium hebben bereikt, waarin ze de beruchte brandharen ontwikkelen. Het lijkt erop dat deze rupsen pas in juni van het volgende jaar weer tevoorschijn komen, wat samengaat met het tijdstip waarop potentiƫle bestrijdingsmaatregelen, zoals nematoden of bacteriemengsels, reeds zijn uitgevoerd. Aangezien de rupsen in dit stadium brandharen hebben, is het niet meer mogelijk om ze te bespuiten in het geval van een hoge plaagdruk. In dat geval is het verwijderen van rupsen en nesten de enige effectieve methode om de onverwachte toename in plaagdruk te beperken.


Aangezien de rupsen in dit stadium brandharen hebben, is het niet meer mogelijk om ze te bespuiten in het geval van een hoge plaagdruk

Onduidelijk

Het blijft vooralsnog onduidelijk hoeveel rupsen er in deze verlengde rustfase onder de grond verblijven en hoe lang ze daar blijven. Ook zijn de omstandigheden die bepalen wanneer de rupsen besluiten om in de grond te kruipen nog niet volledig begrepen. Bovendien is het specifieke gebied waar deze gebeurtenis zich voornamelijk voordoet nog niet duidelijk vastgesteld.


LEES OOK
Populatie eikenprocessierupsen neemt af
01-12-2022 | NIEUWS
80 sec

Webinar

Maandag 23 oktokber gaven onderzoekers van het Kenniscentrum Eikenprocessierups hier een webinar over uit. Die is nu hieronder terug te kijken:LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER