 |
Eikenprocessierupsen in processie. |
Lage voorspelling voor eikenprocessierupsplaag in 2024
woensdag 25 oktober 2023
In de afgelopen maanden heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups weer nauwlettend gekeken naar de populatie eikenprocessievlinders. Gelukkig blijft het aantal rupsen dit jaar op een laag niveau, vergelijkbaar met vorig jaar, met de hoogste dichtheden in het noordelijke deel van ons land. Op basis van deze vlinderpopulatieontwikkeling lijkt de voorspelling voor de eikenprocessierupsplaag in 2024 gunstig. Desondanks waarschuwt het Kenniscentrum op Nature Today voor een onverwachte wending.
Het blijkt dat sommige rupsen in een soort verlengde slaaptoestand onder de grond blijven. Deze rupsen kunnen volgend jaar juni plotseling tevoorschijn komen en mogelijk voor een grotere plaagdruk zorgen dan we op dit moment voorzien. Voorheen gingen we ervan uit dat eikenprocessierupsen in hetzelfde jaar waarin ze uit hun eitjes kwamen, zich ontwikkelden tot vlinders. Deze vlinders legden dan eitjes tussen eind juli en eind september, die vervolgens de winter doorkwamen. Maar recent onderzoek onthult dat een deel van deze rupsen ervoor kiest om in de grond een rustperiode in te lassen.
Rustfase
De rupsen gaan de rustfase in nadat ze het vierde larvestadium hebben bereikt, waarin ze de beruchte brandharen ontwikkelen. Het lijkt erop dat deze rupsen pas in juni van het volgende jaar weer tevoorschijn komen, wat samengaat met het tijdstip waarop potentiƫle bestrijdingsmaatregelen, zoals nematoden of bacteriemengsels, reeds zijn uitgevoerd. Aangezien de rupsen in dit stadium brandharen hebben, is het niet meer mogelijk om ze te bespuiten in het geval van een hoge plaagdruk. In dat geval is het verwijderen van rupsen en nesten de enige effectieve methode om de onverwachte toename in plaagdruk te beperken.
Aangezien de rupsen in dit stadium brandharen hebben, is het niet meer mogelijk om ze te bespuiten in het geval van een hoge plaagdruk
| |
klik om te delen op Twitter | |
 |
|
Onduidelijk
Het blijft vooralsnog onduidelijk hoeveel rupsen er in deze verlengde rustfase onder de grond verblijven en hoe lang ze daar blijven. Ook zijn de omstandigheden die bepalen wanneer de rupsen besluiten om in de grond te kruipen nog niet volledig begrepen. Bovendien is het specifieke gebied waar deze gebeurtenis zich voornamelijk voordoet nog niet duidelijk vastgesteld.
Webinar
Maandag 23 oktokber gaven onderzoekers van het Kenniscentrum Eikenprocessierups hier een webinar over uit. Die is nu hieronder terug te kijken:
Tip de redactie
|