Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Verlengde diapauze eikenprocessierupsen ook in boomnesten

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 7 september 2023
45 sec


Als bijvangst nieuwe natuurlijke vijand ontdekt: bronswesp

Eikenprocessierupsen maken gebruik van zowel boomnesten als grondnesten. Dat de rupsen in verlengde diapauze kunnen gaan in boomnesten, was in Nederland nog niet eerder vastgesteld. De ontdekking betekent dat tellen van boomnesten minder betrouwbaar is dan gedacht om plaagdruk te voorspellen.


Onderzoekers bestudeerden boomnesten uit drie provincies om vast te stellen dat het inderdaad om een verlengde diapauze gaat. Kenniscentrum Eikenprocessierups beschrijft het onderzoek in een recent artikel, waaruit blijkt dat het gaat om zeer dicht gesponnen en moeilijk uit de boom te halen nesten. Een aantal van deze nesten is in 2022 verzameld en in kooien geplaatst om ze te kunnen bestuderen. Het bleek dat begin augustus 2023 vlinders uit de nesten begonnen te komen. Dit wijst op een verlengde diapauze, namelijk een rusttoestand in de ontwikkeling die langer duurt dan twaalf maanden.

Nieuwe vijand

Naast vlinders kwamen er ook parasieten uit de nesten tevoorschijn. Naast grote aantallen sluipvliegen (Carcelia iliaca) kwamen ook bronswespen (Monodontomerus aereus) tevoorschijn. Deze was tot nu toe onbekend als natuurlijke vijand van de eikenprocessierups en hier zal nader onderzoek naar gedaan worden.


Plaagdruk voorspellen

De ontdekking van verlengde diapauze in boomnesten betekent dat er anders gekeken moet worden naar het voorspellen van plaagdruk aan de hand van aantallen getelde nesten. Het is immers vooraf niet bekend wanneer vlinders uit een bepaald nest tevoorschijn zullen komen.


Bron: Nature Today

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER