Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Water geven op basis van plantvraag is pas eerste stap

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, maandag 16 oktober 2023
168 sec


Aanplant beter beheerd

Iedereen in de sector kent wel het gebruik van vochtsensoren. Hiermee kun je de watergift aan bomen en borders vraaggestuurd regelen. Volgens Hans Schaap, ceo van Curious Inc. en ConnectedGreen, is dit pas de eerste stap bij het toepassen van deze sensoren.

Efficiënt water geven kan enorme besparingen opleveren op uren, geld en water.
Efficiënt water geven kan enorme besparingen opleveren op uren, geld en water.

We spreken met Hans Schaap over ConnectedGreen. Dit bedrijf werd in 2022 overgenomen door softwarebedrijf Curious Inc., waarvan Schaap founder en ceo is. In ongeveer een derde van de Nederlandse gemeenten wordt - aldus Schaap - met zijn sensoren gewerkt. Als je een klein beetje inzoomt op het trackrecord van Curious Inc., zie je algauw waar Schaap met ConnectedGreen naartoe wil. Zo ontwikkelde Curious Inc. in het verleden onder andere applicaties voor de optimalisatie van werkprocessen in verschillende sectoren en software voor duurzame mobiliteit. Wat betreft ConnectedGreen zijn en blijven de bekende vochtsensoren het vertrekpunt. Het uiteindelijke doel gaat echter veel verder: een totaaloplossing om de openbare ruimte klimaatadaptiever te maken. Over de sensoren an sich is niet meer zoveel te vertellen. Die doen gewoon hun werk. De batterijen om draadloos data te kunnen doorgeven naar het platform, gaan minimaal drie jaar mee en zijn makkelijk te vervangen.

Hans Schaap, ceo ConnectedGreen
In het platform kan ook beeldmateriaal worden toegevoegd

Meetresultaten gebruiken

Schaap: 'We zijn aanvankelijk gestart om gemeenten met onze vochtsensoren te ondersteunen bij de groenverzorging op basis van meetresultaten. Het doel was om bomen en perken tijdig van water te voorzien.' De grote voordelen van de ConnectedGreen-sensoren zijn volgens Schaap lagere inboet, minder watergiftrondes en minder waterverbruik. Schaap schat dat een waterbesparing van ongeveer 30 procent mogelijk moet zijn. Misschien wel het belangrijkste voordeel is dat de waterploeg efficiënter zijn rondjes kan rijden en alleen die locaties bezoekt waar de sensor 'op rood' staat.


Stap 2 en 3

Schaap noemt het gebruik van de vochtsensoren pas de eerste stap. Hij ziet dat veel gemeentes die al langer gebruikmaken van zijn platform al verder zijn. De tweede stap is dat gemeentes efficiënter kunnen omgaan met droogte. Dat maakt ConnectedGreen tot een waardevolle rapportagetool, die inzicht geeft in de toestand va het groen. Dit is kennis op basis waarvan een gemeente beleid kan ontwikkelen. Ook bestaat de mogelijkheid om meer te registreren, zoals de bodem- en omgevingstemperatuur, de luchtkwaliteit of de neerslag. Buiten de boomzorg zou je ook maaialerts kunnen introduceren. Ook op sportvelden worden al ConnectedGreen-sensoren toegepast.


'Dat maakt ConnectedGreen tot een waardevolle rapportagetool'

Met behulp van ConnectedGreen kun je als gemeentelijk beheerder ook een derde stap zetten. Schaap: 'Wat te denken van extra data omtrent groenbeheer die satellieten kunnen aanleveren in de strijd tegen klimaatverandering? Je kunt bijvoorbeeld heatmaps in beeld brengen en de beelden gebruiken voor de strategische doelstellingen om hittestress te voorkomen. Maar ook om kwetsbare monumentale bomen op basis van de gemeten infrarood(ver)kleuring beter te beheren. Dit soort ontwikkelingen ondersteunt het beleid en geeft extra grip op de kwaliteit van je beplanting. Daarnaast biedt het systeem de mogelijkheid om met verschillende partijen samen te werken. Schaap: 'Het gaat er dan niet om elkaar te controleren. Doordat je in een platform samenwerkt, kun je gezamenlijk ontdekken welke maatregelen effectief blijken te zijn bij het klimaatadaptief maken van de openbare ruimte. Daarmee kun je de uitvoering van groenbeheer naar een substantieel hoger plan tillen.'

'Doordat je in een platform samenwerkt, kun je gezamenlijk ontdekken welke maatregelen effectief blijken te zijn bij het klimaatadaptief maken van de openbare ruimte'

Projecten

Er zijn verschillende bijzondere projecten waarbij de ConnectedGreen-sensoren bijdragen aan het groenbeheer. Zoals de rij bomen die recentelijk is aangeplant aan de A1 nabij Amersfoort, boomcontainers in onder andere Apeldoorn en de plantenbakken in Den Haag die enkele jaren geleden van sensoren werden voorzien. In het Haagse voorbeeld zijn sommige routes van groenbedrijven met 25 procent ingekort, mede dankzij de data van de sensoren. Het werken met sensoren leverde hier na vier maanden een besparing op van ongeveer 1,2 miljoen liter water en de nodige brandstof en manuren.


Sommige routes van groenbedrijven zijn met 25 procent ingekort

Het groenonderhoud is voor een gemeente geen geïsoleerd werkproces, maar vaak een combinatie met andere taken, bijvoorbeeld het legen van prullenbakken. Schaap: 'Als Curious Inc. hadden we een applicatie geschreven voor het grijsonderhoud, waarmee inmiddels enkele steden werken. Je wilt niet dat groen en grijs eigen, afzonderlijke sensoren, applicaties en workflow-ondersteuning krijgen. Wij willen dat er één geïntegreerde omgeving komt voor route-optimalisatie. In de toekomst vormt het groen- en grijsbeheer daarvan één geïntegreerd onderdeel. Dat kan ook voor een enorme besparing op brandstof en uren zorgen.'

2.400 planten en bomen

ConnectedGreen werd in 2017 opgericht en presenteerde zich in 2018 voor het eerst met vochtsensoren op de Vakbeurs Openbare Ruimte. De toepassing hiervan in combinatie met datagedreven werken in het ConnectedGreen-platform bestaat nu uit slimme vochtsensoren, een cloudomgeving en een app. Sensoren meten het vochtgehalte van de bodem in de wortelzone. Deze informatie komt in een digitaal platform terecht, dat onder meer is voorzien van een dashboard met een stoplichtsysteem. De grootste kracht van ConnectedGreen zit in de opgeslagen gegevens over de 2.400 meest voorkomende planten en bomen in het stedelijk groen, in de combinatie met de eigenschappen van de verschillende grondsoorten.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER