Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Donker Groep ondersteunt studenten met vergroening schoolpleinen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, dinsdag 5 september 2023
86 sec


Stichting Trees for All lanceert vandaag, op Duurzame Dinsdag, het nieuwe scholenprogramma Trees for Schools. Binnen dit programma maken mbo-studenten onder leiding van experts een plan voor de vergroening van hun schoolterrein. Het plan voeren zij vervolgens zelf uit door bomen en struiken te planten. Drie mbo-scholen uit Amsterdam, Groningen en Tilburg starten dit najaar met de pilot van het programma.

Binnen het programma Trees for Schools komen jongeren zelf in actie voor een groene leefomgeving. Beeld: Trees for All
Binnen het programma Trees for Schools komen jongeren zelf in actie voor een groene leefomgeving. Beeld: Trees for All

Meer mbo-studenten bij het klimaatdebat betrekken en hen bewust maken van het belang van bomen: dat is het doel van Trees for Schools. Het scholenprogramma is in het leven geroepen door stichting Trees for All, die zich wereldwijd inzet voor de aanplant van meer bos. Bomen spelen een belangrijke rol bij het tegengaan van klimaatverandering', vertelt Simone Groenendijk, directeur van Trees for All. 'Ook dragen ze bij aan meer biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. Het is dus noodzakelijk dat we zoveel mogelijk jongeren bewust maken van het belang van bomen. Zij zijn immers de bosbeschermers van de toekomst.'

Mbo'ers gaan schoolterreinen vergroenen dankzij nieuw scholenprogramma Trees for Schools

Klimaatles

Om hiervoor letterlijk en figuurlijk een eerste zaadje te planten, lanceert Trees for All het programma Trees for Schools. Mbo-studenten krijgen eerst een klimaatles waarin ze meer leren over klimaatverandering en de rol van bomen daarbij. Na afloop van de les kunnen enthousiaste studenten zich aanmelden voor een projectteam. Een groep studenten maakt een plan om het schoolterrein te vergroenen met de aanplant van bomen en struiken en voert dit ook uit. Daarbij krijgen zij ondersteuning van experts, zoals landschapsarchitect Marieke de Keijzer, groenaannemers van Donker Groep en Trees for All zelf.


Programma afstemmen

De eerste drie mbo-scholen gaan dit schooljaar van start. Simone Groenendijk: 'We willen de deelnemende scholen zoveel mogelijk ontzorgen en het programma goed afstemmen op hun behoeften en mogelijkheden. Daarom beginnen we met een pilot. Hierbij zijn ook wetenschappers van de Universiteit Utrecht betrokken om het effect van de klimaatlessen te meten.' In het najaar van 2023 vinden de eerste klimaatlessen plaats. Vervolgens gaan in de winter van 2023-2024 de eerste bomen en struiken op de schoolterreinen de grond in.


Het ROC Tilburg is een van de scholen die meedoet met de pilot van Trees for Schools. Beeld: Trees for All

Duwtje in de goede richting

De afdeling Zorg & Welzijn van het ROC Tilburg is een van de deelnemende pilotscholen. Directeur Marion Brun: 'We hadden al langer plannen om onze patio te vergroenen, maar die bleven vanwege het gebrek aan tijd en geld telkens liggen. Trees for Schools geeft ons het laatste zetje dat we nodig hadden om aan de slag te gaan. Het programma is heel compleet met een klimaatles, een ontwerpfase en de uitvoering. Dat studenten zelf iets kunnen doen voor het klimaat, motiveert enorm.'


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER