Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Brussel wil 66 gezonde bomen op markt Vossenplein

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 5 april 2023
56 sec


In plaats van de huidige 36 bomen die in te kleine plantgaten staan

De stad Brussel wil 36 bomen die nu nog op het Vossenplein staan vellen en in plaats daarvan 66 nieuwe bomen planten. Het plein telt al 66 groeiplaatsen voor bomen, maar deze zijn volgens het bestuur te ondiep, waardoor veel bomen verzwakken en vroegtijdig gekapt moeten worden.

Markt op het Vossenplein, foto uit 2018
Markt op het Vossenplein, foto uit 2018

Het Vossenplein een populair en druk bezocht marktplein in de Brusselse Marollenwijk, waar dagelijks een rommelmarkt wordt gehouden. De 36 huidige bomen hebben daardoor te maken met veel publiek, marktkramen en bestelwagens. Op het plein zijn 36 van de oorspronkelijk 66 bomen overgebleven. Veel bomen sneuvelden omdat ze oud, ziek of zwaar beschadigd waren en daardoor slecht bestand tegen storm en noodweer. Een combinatie van een ondiepe groeiplaats en beschadiging door marktwagens zou daarvan de oorzaak zijn.

Beter beschermd

Brussel wil de bestaande bomen, voornamelijk Robinia en enkele lindes, nu vervangen door soorten die beter bestand zijn tegen extreme temperaturen en temperatuurschommelingen. Gedacht wordt aan onder meer platanen en esdoorns, die bovendien een verbeterde groeiplaats moeten krijgen.


Om de overlevingskansen te vergroten is het plan om de 66 plantgaten te verbeteren, onder meer door ze dieper te maken en bankjes rond elke boom te zetten

Om de overlevingskansen te vergroten is het plan om de 66 plantgaten te verbeteren, onder meer door ze dieper te maken en bankjes rond elke boom te zetten. Die kunnen de bomen beschermen tegen bestelwagens en bovendien gebruikt worden door de markthandelaars. De bomen kunnen daarnaast als 'minibos' hun schaduw geven aan de bezoekers van de markt.

Aanplant komende winter

Deschacht, de Belgische samenwerkingspartner van TreeBuilders, heeft het project in voorbereiding. Als dit voorspoedig verloopt, kunnen de nieuwe bomen de aankomende winter geplant worden.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER