Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Eikenprocessievlinder in de war na potje paintball

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 26 juli 2022
75 sec


Proef paringsverstoring met feromooncapsules op tien locaties in Nederland

Deze zomer kun je paintballende groenwerkers aantreffen in de buurt van zomereiken. Ze schieten feromoonbommetjes de boom in met als doel: volgend jaar minder eikenprocessierupsen.

Fotografie: Projectleider Silvia Hellingman
Fotografie: Projectleider Silvia Hellingman

Het is onderdeel van een onderzoeksproject van initiatiefneemster Silvia Hellingman van Hellingman onderzoek en advies en de Swedish University of Agricultural Sciences associate professor Teun Dekker, in samenwerking met Terra Nostra. Dit uitgebreidere onderzoek onder leiding van Silvia Hellingman is een vervolg op haar positief verlopen feromoonverwarringsonderzoek uit 2020 en 2021.

Paring voorkomen

Feromonen zijn soortspecifieke lokstoffen die vrouwtjes van diverse soorten insecten afscheiden om mannetjes te lokken om bevrucht te raken. Uit eerder onderzoek met specifieke eikenprocessievlinder-feromonen, aangebracht in eikenbomen, bleek het mogelijk om paring van eikenprocessievlinders (Thaumetopoea processionea) sterk te beperken of zelfs te voorkomen. Vrouwelijke vlinders zullen dan minder bevruchte eitjes afzetten en de lokale populatie rupsen zal verminderen. Daardoor neemt de overlast af en hoeven er minder nesten verwijderd te worden of is misschien preventief bespuiten zelfs niet nodig.


Pherolauncher vervangt hoogwerker

'In het eerdere onderzoek kostte de methode veel te veel tijd', vertelt Silvia Hellingman. 'We moesten met een hoogwerker alle bomen langs.' Het was dan ook een goed idee om het middel vanaf de grond met een geweer de boom in te schieten. 'Je kunt zo honderd bomen per uur doen. En iedereen kan dit zelf in zijn eigen tuin ook doen.' Bij deze proef wordt een speciaal paintballgeweer gebruikt dat geschikt is voor het afschieten van feromooncapsules, de Pherolauncher. Het painballgeweer mocht niet zomaar in de openbare ruimte worden gebruikt. Daarom is voor de proef een speciale vergunning afgegeven.


Toelating

Biologisch paintballen in de eigen achtertuin is nu nog niet mogelijk, omdat dit gebruik van de lokstof voor eikenprocessievlinders nog niet is toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Voor het onderzoek op tien locaties in Nederland is een proefontheffing verleend. Een toelating is nodig als een middel gebruikt wordt om de populatie van bepaalde plaagdieren of insecten te verkleinen.


Provincies en gemeenten

De eindrapportage van dit experiment wordt in november 2023 verwacht, deze zal aan de deelnemende provincies en gemeenten worden gepresenteerd. Deelnemende provincies zijn Gelderland, Overijssel, Utrecht en Drenthe; deelnemende gemeenten zijn Almere, Apeldoorn, Arnhem, Coevorden, Deventer, Emmen, Hengelo, Ooststellingwerf, Rotterdam en Utrecht.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER