Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Sujetten

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 15 juli 2022
75 sec


Pas geleden is een artikel geplaats op de Boomzorg-website met de titel: 'Bomen zijn onbetrouwbare sujetten.' Nou, dat hebben we geweten. We mogen overal grappen over maken, maar klaarblijkelijk niet over bomen. Als je tegenwoordig een grap maakt, moet je dat er vooral bij vermelden. Wonderlijk dat de woke-cultuur nu al doordringt in het bomenwereldje.

Hein van Iersel
Hein van Iersel

Uw redacteur kan morgen naar de cardioloog gaan voor een grondige check, waarbij geconstateerd wordt dat hij de conditie en het hart van een jonge god heeft, en toch kan het een dag later afgelopen zijn

In iedere grap moet natuurlijk een kern van waarheid liggen en dat is hier ook het geval. Het verschil tussen een boom en bijvoorbeeld een brug is dat je van een brug heel makkelijk kunt bepalen dat die honderd procent veilig is. Voor een boom is dat nu eenmaal lastiger. Bomen zijn wat dat betreft net mensen. Uw redacteur kan morgen naar de cardioloog gaan voor een grondige check, waarbij geconstateerd wordt dat hij de conditie en het hart van een jonge god heeft, en toch kan het een dag later afgelopen zijn. Bij bomen is precies hetzelfde aan de hand. Ik hoor boomspecialisten zeggen dat bomen die goed opgroeien in een goede groeiplaats niet kunnen omwaaien. Ik waag dat te betwijfelen. Bij de laatste stormen zijn ook in bossen veel bomen omgewaaid. En hoewel de omstandigheden niet altijd optimaal zullen zijn, is in mijn visie de beste conclusie dat bomen nu eenmaal kunnen omwaaien. Bomen zijn net als mensen levende wezens en kunnen het plotseling begeven, misschien zonder een duidelijk waarschuwing.

Nu alleen hopen dat we allemaal de vakantie overleven

De vraag is wat we moeten doen met dit verzamelingetje open deuren. Je ogen hiervoor sluiten lijkt me niet verstandig. Daarom concludeert Herman Wevers van Alles over Groenbeheer dat de boomveiligheidscontrole als ultieme waarborg eigenlijk de helling op mag. Als je aantoonbaar alles gedaan hebt wat er gedaan kan worden, moet het ook goed zijn. Accepteer dan dat een boom kan omvallen. Het leven is nu eenmaal niet zonder risico. Heeft u over deze materie een uitgesproken mening, geef dan even een seintje aan uw redacteur (hein@nwst.nl). Na de vakantie organiseren wij een discussieforum over dit onderwerp. Nu alleen hopen dat we allemaal de vakantie overleven.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER