Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Boominspectie Plus op de Floriade

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Melissa Weurman, donderdag 14 juli 2022
104 sec


Hybride inspectie met scanner en boominspecteur

De Floriade Expo in Almere is in volle gang. Maar voordat deze bekende tienjaarlijkse wereldtuinbouwtentoonstelling haar deuren opende, zijn alle bomen op het terrein eerst geïnspecteerd op veiligheid. De Boominspecteurs en TreeTracker voerden hiervoor een Boominspectie Plus uit. Hierbij wordt, anders dan bij een reguliere inspectie, de kennis van een boominspecteur gecombineerd met de automatische inwinning van boominformatie door gebruik te maken van mobile mapping en kunstmatige intelligentie.

Met de rugzakscanner op pad vóór de opbouw van de Floriade
Met de rugzakscanner op pad vóór de opbouw van de Floriade

'Het was een geweldig inspirerende omgeving om te werken, tussen alle groene innovaties én midden in alle hectiek in de aanloop naar zo'n evenement', vertelt Michel van Ingen van De Boominspecteurs. 'Heel bijzonder om daartussen te lopen en er deel van uit te maken.' Dirk van Riel van TreeTracker vult aan: 'En ook heel leerzaam voor het zelflerende model, dat hier een heel ander type boom voor de kiezen kreeg.'

Floriade in vogelvlucht, foto: Floriade
Floriade in vogelvlucht, foto: Floriade

Veilig terrein

Dat bomen bij het thema 'duurzame groene steden' een belangrijke rol spelen, hoeven we natuurlijk niet uit te leggen. Zo is er op de Floriade een 'bomenalfabet' aangeplant van honderden verschillende soorten, in rasters, gerangschikt op soortnaam. Maar die nieuwe, jonge boompjes, daar ging het bij de Boominspectie Plus niet om. Het Floriadepark is ingericht op een terrein met al wat ouder bos, aangeplant in de beginjaren van de polder. De bestaande bomen zijn ingepast in het ontwerp. Al die bomen vallen dus onder de zorgplicht. In eerste instantie vanwege de veiligheid op het terrein, waar sinds april heel veel mensen rondlopen. Maar ook omdat het gebied ná de Floriade een woonwijk wordt: Almere Hortus. Al die bomen moeten ingetekend, op naam gebracht én geïnspecteerd worden. En dat mochten De Boominspecteurs en TreeTracker doen.


Dirk van Riel, TreeTracker
Dirk van Riel, TreeTracker

Scanners op rugzak

'Normaal gesproken huren we een scanauto. Maar daarbij deed zich een probleempje voor, want die grote zware auto mocht niet op het terrein rijden', vertelt Van Riel. 'Gelukkig vonden we een partner die werkt met scanners op een rugzak. Dit keer hebben er dus mensen rondgelopen met scanapparatuur of rondgereden met een bakfiets.' Daarna was het de beurt aan De Boominspecteurs, die de veiligheids- en onderhoudsaspecten mochten beoordelen.


Michel van Ingen, De Boominspecteurs
Michel van Ingen, De Boominspecteurs

Geen standaard straatbomen

Dan was er nóg een uitdaging: op het terrein staan veel bomen van een ander type dan waarop het model van TreeTracker getraind is. 'We zagen veel relatief jonge en meerstammige bomen en bomen die breder en lager uitgroeien. Niet de standaard laan- en straatbomen die hoog op de stam staan. De herkenning was dus minder goed. De inspecteurs moesten veel nakijken en we moesten het model 'voeren' met veel meer voorbeelden. Dat is trouwens alleen maar goed', vertelt Van Riel. 'Je hebt dit soort projecten nodig om het deep learning-model beter te maken en werkbaar voor de praktijk.'


Naar een duurzame groene wijk

TreeTracker kan ook de groene baten van bomen berekenen, zoals de bijdrage aan de CO2-vastlegging, waterafvang en verkoeling. Dat past helemaal bij het thema: de duurzame groene stad, en bij de nieuwe groene woonwijk Almere Hortus. Het plan is dat de bomen behouden blijven. Als de Floriade is afgelopen, kunnen de boomgegevens dus zó worden overgedragen aan de gemeente voor het beheer, maar dat gebeurt eerst als 'groene blauwdruk'.


LEES OOK
De kracht van technologie bij boominspecties
12-11-2021 | ADVERTORIAL
78 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER