Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bomencampus biedt met traineeship ideale start loopbaan als boomexpert

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Marjo van Steenselen, maandag 11 juli 2022
140 sec


Tweejaring traject van werkend leren

Dat ons mooie vakgebied staat te springen om getalenteerde vakmensen, is natuurlijk geen nieuws. Om bij te dragen aan een gezonde instroom van talent in het Nederlandse bomenvak, heeft Bomencampus samen met Aeres MBO Almere een bijzonder traineeship ontwikkeld: Bomen in Stedelijke Omgeving. Dit is een tweejarig traject van werkend leren, dat niet alleen is bedoeld voor net afgestudeerde jongeren, maar juist ook voor de werkende die klaar is voor een carrièreswitch en een uitdaging zoekt in het (stads)groen. Onlangs hebben de eerste zes trainees hun contract getekend.

Bomen in Stedelijke Omgeving is een tweejarig traineeship
Bomen in Stedelijke Omgeving is een tweejarig traineeship

Zingeving, iets terugdoen voor de maatschappij, bijdragen aan een gezonder en duurzamer leefklimaat, meer buiten willen zijn. Allemaal goede redenen om het roer om te gooien en op zoek te gaan naar een groenere uitdaging. Daar komt natuurlijk bij dat er in het groene domein steeds meer vraag is naar geschoolde vakmensen om invulling te geven aan de groene ambities. Gemeenten en bedrijven hebben steeds ambitieuzere doelstellingen; ze willen meer bomen planten en optimaal zorgen voor de bomen in hun beheer. Vakmensen die deze doelstellingen op een praktische manier kunnen vertalen en uitvoeren, zijn dan ook meer dan welkom.

Om ook mensen zonder groene achtergrond, maar mét groene passie de kans te bieden om in te stromen in het bomenvakgebied, hebben Bomencampus en Aeres MBO Almere een traineeship ontwikkeld: Bomen in Stedelijke Omgeving. Mensen zonder groene achtergrond zijn van harte welkom, maar ook net afgestudeerde jongeren en vakmensen die zich willen specialiseren op het gebied van bomen.

De opleiding is ook bedoeld voor mensen zonder groene achtergrond, maar mét groene passie
De opleiding is ook bedoeld voor mensen zonder groene achtergrond, maar mét groene passie

Bijzonder traineeship

Het betaalde fulltime traineeship start met vier intensieve opleidingsmaanden. In die
vier maanden wordt de basis gelegd voor een loopbaan als boomexpert in de stedelijke omgeving. Daarna gaan de trainees aan de slag bij een van de geselecteerde leer-werkbedrijven, waar ze het vak leren van ervaren professionals. In deze periode komen de trainees nog één dag per twee weken bij elkaar en worden ze verder opgeleid en getraind. Na succesvolle afronding van het tweejarige traineeship kunnen de trainees als aankomend professional aan de slag in het bomenvak, bijvoorbeeld als beginnend boominspecteur, boombeheerder of boomadviseur. Ook krijgen ze een officieel diploma op mbo-niveau 4.


'Een groene achtergrond is niet noodzakelijk'

Om te kunnen starten met het traineeship is een groene achtergrond dus niet noodzakelijk. Daarbij ontvangen trainees vanaf de eerste dag een salaris. Dat maakt het traineeship ook toegankelijk en interessant voor mensen die een andere richting aan hun loopbaan willen geven. Met het traineeship wordt de overstap naar een nieuwe uitdaging in het groen voor deze groep dus een stuk laagdrempeliger en zorgt Bomencampus direct voor instroom van geschoolde mensen in het bomenvakgebied.

Praktijkervaring

Doordat de trainees direct praktijkervaring opdoen tijdens het traineeship, wordt bovendien een belangrijk bestaand knelpunt aangepakt. 'We zien nu veel afgestudeerde hbo'ers die aan de slag willen in ons vakgebied. Die hebben een goede opleiding gehad, maar die opleidingen zijn heel breed. Als ze dan willen starten in de bomenwereld, missen ze praktijkervaring', aldus Leon Spek, initiatiefnemer van Bomencampus. 'Die moeten ze eerst opdoen, bijvoorbeeld in een intern opleidingstraject. En dat blijkt voor de meeste werkgevers lastig te combineren met de reguliere bedrijfsvoering. In dit traineeship wordt die broodnodige praktijkervaring direct opgebouwd en is er automatisch een betere aansluiting op de behoeften van het werkveld.'


Leon Spek
Leon Spek

Samenwerking

Met het gespecialiseerde traineeship wil Bomencampus mensen enthousiast maken om aan de slag te gaan als boomexpert, bijvoorbeeld bij gemeenten, (groen)aannemers of adviesbureaus. Daarbij werkt Bomencampus het liefst samen met verschillende leer-werkbedrijven, die hun waardevolle kennis direct in de praktijk delen met de trainees.
'Wij geloven erg in de kracht van werkend leren. Zeker in ons vak geldt dat je het moet zien, voelen en ervaren', stelt Spek. Hij vervolgt: 'Het gaat ook om de samenwerking in het werkveld. Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers elkaar vinden op de kruising tussen opleiding en werkveld. We worden al benaderd door gemeenten en bedrijven die graag met onze trainees aan de slag willen gaan. Hoe mooi is dat!'


En verder?

Bomencampus rekent erop dat de eerste groep aanstormende boomexperts na de zomervakantie met hun groene avontuur gaan beginnen. Meer weten over het traineeship of over de mogelijkheid om je aan te sluiten als leer-werkbedrijf? Neem dan contact op met Bomencampus via info@bomencampus.nl of (085) 822 80 00.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER