Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Platform i-Tree bundelt krachten en informatie

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 20 januari 2022
70 sec


Ecologische en economische waarde van bomen digitaal beschikbaar

Vier adviesbureaus bekrachtigden officieel de overeenkomst voor Platform i-Tree Nederland. Dit platform streeft ernaar dat waardevolle informatie over de ecosysteemdiensten die bomen vervullen, op de juiste manier benut wordt voor beleid, beheer en ontwerp.

De initiatiefnemers voor Platform i-Tree Nederland; idverde Bomendienst, Cobra Groeninzicht, Pius Floris Boomverzorging en Terra Nostra bekrachtigen hun samenwerking bij de Postzegelboom. Foto: Henry Kuppen
De initiatiefnemers voor Platform i-Tree Nederland; idverde Bomendienst, Cobra Groeninzicht, Pius Floris Boomverzorging en Terra Nostra bekrachtigen hun samenwerking bij de Postzegelboom. Foto: Henry Kuppen

De overeenkomst werd op 19 januari 2022 bekrachtigd onder de Postzegelboom in Den Haag. Platform i-Tree stimuleert het juiste gebruik van het softwareprogramma i-Tree Eco, dat inzicht geeft in de ecologische kosten en baten van bomen. Die informatie kan per boom, per park of per wijk worden verzameld en geraadpleegd. Naast de waarde in euro's wordt de waarde van de 'ecosysteemdiensten' die bomen vervullen ingevoerd.

De baten van de Postzegelboom

Als pilot heeft i-Tree Eco inzicht gegeven in de groene baten van de iconische Haagse Postzegelboom. De 141-jarige boom filtert per jaar 1,6 kg luchtvervuilende stoffen uit de lucht, vangt 5.700 liter water op, heeft een kroonoppervlak van 380 m2, wat zorgt voor 2 graden Celsius temperatuurdaling in de woonwijk en heeft een CO2-voorraad van bijna 4.000 kg.

Relevante boomgetallen gebundeld beschikbaar

In het i-Tree programma worden relevante gegevens over de ecologische prestaties van bestaande bomen gebundeld en met de markt gedeeld, waardoor die beschikbaar komen voor beleid, beheer en ontwerp. Behalve alle marktpartijen die zich bezighouden met vergroening en boombeheer kunnen gemeenten, waterschappen en provincies hier gebruik van maken.


Bestaande bomen koesteren

Joost Verhagen, directeur van adviesbureau Cobra Groeninzicht vindt het gebruik van i-Tree Eco belangrijk omdat er veel waardevolle informatie wordt verzameld die nuttig kan zijn voor het inrichten en behouden van een gezonde en klimaatbestendige omgeving. 'We weten allemaal dat bomen belangrijk zijn, maar hier wordt die ecologische waarde in getallen uitgedrukt. Je weet dus niet alleen wat de boom kost, uitgedrukt in geld, maar ook wat de boom ecologisch gezien oplevert. Daar kun je op sturen en beleid op maken. Het is belangrijk om die gegevens niet te laten liggen. Door de grote ecologische waarde van bestaande bomen zichtbaar te maken, wordt ook duidelijk waarom we die moeten koesteren.'


Platform i-Tree Nederland is een samenwerkingsverband van vier adviesbureaus: Idverde Bomendienst, Pius Floris Boomverzorging, Cobra Groeninzicht en Terra Nostra.

LEES OOK
Derde i-Tree Europe congres in Amsterdam
20-01-2022 | AGENDA
40 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
ELLen Nowee
Sunday 20 February 2022
Zo een goed initiatief. Bewustzijn is het enige wat telt. Proficiat
Wies Postma
Tuesday 22 February 2022
Ik ben er trots op dat het eerste Bomencongres in Amsterdam gehouden gaat worden. Dat het Bomenbewustzijn ervan mag groeien en gedijen!

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER