Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuwegein geeft platanen aan Brugpad een tweede leven

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Peter Jansen, dinsdag 18 januari 2022
70 sec


Noordelijke toegang tot Nieuwegein eindelijk volwassen

Eind november heeft Nationale Bomenbank 28 volwassen platanen (Platanus orientalis 'Minaret') verplant van de binnenstad van Nieuwegein naar de noordelijke toegang tot de stad. De platanen moesten het veld ruimen vanwege de bouw van vier woongebouwen. De gemeente Nieuwegein koos voor verplanten in plaats van kap van de bomen. Hiermee zijn niet alleen waardevolle bomen behouden; ook ziet de noordelijke toegang er ineens volwassen uit!


De entree tot het noordelijk deel van Nieuwegein, ter hoogte van de A. C. Verhoefweg en de Taludweg, is opgesierd met een aaneengesloten rij van 28 platanen met een stamomvang van 90-100 cm. De bomen zijn afkomstig van het Brugpad in de Doorslagzone (City). Ze moesten daar weg vanwege woningbouw en horeca. Na de bouw zullen daar nieuwe bomen terugkomen. Aan de A.C. Verhoefweg en de Taludweg stonden eerder ook mooie bomen, maar die werden verwijderd bij het opknappen van de Taludweg. Eind november heeft Nationale Bomenbank de 28 platanen in opdracht van de gemeente Nieuwegein een duurzame nieuwe plek gegeven.

Verantwoordelijk wethouder Marieke Schouten zegt: 'Ik ben erg blij dat we een nieuwe en gezonde plek hebben gevonden voor deze markante bomen. We willen liever geen bomen kappen, maar in de Doorslagzone moest nu ruimte gemaakt worden voor de bouw. Nu kunnen we deze forse bomen elders in de stad een goede plek geven, dus blijven ze gespaard. Doordat ze al groot zijn, bieden ze beschutting tegen hitte en wind. Soms hebben ze ook culturele waarde en geven ze een straat, wijk of landschap, in dit geval de entree van de stad, een mooi uiterlijk.'

Zorg

Om de platanen de komende jaren gezond te laten doorgroeien, werd er plantgatverbetering uitgevoerd, bestaande uit 20 m³ NBB-bomengrond per boom. Een andere belangrijke factor is nazorg. De komende drie jaar zal deze uitgevoerd worden door het nazorgteam van Nationale Bomenbank.


Noemenswaardig bij deze klus was het bezoek van leerlingen van de opleiding Boomverzorging/ETW van Yuverta mbo Velp. Zij kregen bij de verplanting uitleg van de ploegleiders van Nationale Bomenbank en zagen met eigen ogen de grote waarde van dit mooie werk.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Frans van Oorsouw
Thursday 20 January 2022
Goedendag het is een prachtig project geworden. De bomen waren ook niet diep geworteld dus goed te verplanten, ze stonden in bomengranulaat. De wortels drukte zelf de kratjes omhoog om water te zoeken na 8 a 10 jaar. De verplanten bomen waren trouwens Platanus x hispanica 'Tremonica' een zuilachtige plataan een Duitse selectie. Gemeente Nieuwegein Frans van Oorsouw

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER