Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuwe bomen om laanstructuur te herstellen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, maandag 3 januari 2022
70 sec


Renovatie Schoorstraat in Udenhout

Door het rooien van 122 inlandse eiken en het planten van 86 nieuwe bomen moet de oude laanstructuur van de Schoorstraat in Udenhout hersteld en verbeterd worden.


In opdracht van de gemeente Tilburg hebben Brouwers Groenaannemers en Boomrooierij Weijtmans deze klus geklaard. In een volgende fase wordt de hele laanstructuur hersteld. Het weghalen van de 122 inlandse eiken was noodzakelijk, omdat het beeld van de karakteristieke bomenlaan in de loop van de jaren door veranderingen was aangetast. Onderzoek van de afgelopen jaren wees bovendien uit dat de kwaliteit van deze bomen achteruitgegaan was. Voor de gemeente Tilburg voldoende reden om de laanstructuur te herstellen en te verbeteren.
Boomrooierij Weijtmans verwijderde de bomen, inclusief de stobben, in drieënhalve dag, waarbij overlast voor weggebruikers en aanwonenden tot een minimum werd beperkt. Ralf van Humbeeck van Boomrooierij Weijtmans vertelt dat de opdrachtgever aanvankelijk de weg niet wilde afsluiten tijdens de werkzaamheden, maar dat dit vanuit veiligheidsoogpunt niet verantwoord was. Uiteindelijk werd het autoverkeer omgeleid en werden fietsers met behulp van verkeersregelaars langs de werkzaamheden geleid.


Zagerij

Een gedeelte van het stamhout van de inlandse eiken wordt aangeboden op de Nederlandse Rondhoutveiling en een gedeelte is verkocht aan een lokale zagerij. Het stamhout vindt zo een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld als balkhout voor toepassing in woningen.


Groeiplaatsen

De nieuwe bomen worden voorzien van groeiplaatsen van 25 kubieke meter per boom. De groeiplaatsen voor de twintig bomen binnen bebouwde kom zijn opgebouwd uit deels bomengrond en deels bomenzand onder het fietspad.


De locaties voor 66 bomen buiten de bebouwde kom zijn voorzien van een bodemvoedingsmix, waardoor de bomen een groeiplaats krijgen waarmee ze jaren vooruit kunnen. Bij het creëren van de nieuwe groeiplaatsen is ook gedacht aan kabels en leidingen die in de toekomst de grond in moeten. Hiervoor wordt een zogenoemde mantelbuis aangebracht, die voorkomt dat er in de toekomst gegraven moet worden in de nabijheid van de boomwortels.

De volgende soorten zijn in de Schoorstraat aangeplant: Carpinus betulus (haagbeuk), Ostrya carpinifolia (Europese hopbeuk), Quercus pertraea (wintereik), Quercus robur (zomereik), Tilia x europaea (Hollandse linde), Ulmus 'Columella' (zuilvormige iep) en Ulmus laevis (fladderiep).


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER