Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Fladderiep op de weg terug

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, dinsdag 30 november 2021
52 sec


De fladderiep is bijna uit Nederland verdwenen, maar is bezig met een comeback. Zo plant ARK Natuurontwikkeling fladderiepen in Het Groene Woud.

De fladderiep
De fladderiep

Het Groene Woud is een gebied tussen Tilburg, Eindhoven en 's Hertogenbosch waar versnipperd geraakte natuur weer met elkaar verbonden wordt, onder andere door op diverse plekken fladderiepen te planten.

Van nature komt de fladderiep voor in vochtige gebieden. In Nederland zijn deze vochtige bossen vrij zeldzaam geworden. Deze loofbossen komen met name voor langs rivieren en beken, op veen en zoals in Brabant op een zandbodem met veel leem. Door de leem kan regenwater niet diep in de bodem zakken. De leemlaag bevat bovendien veel kalk en andere mineralen.

Iepenziekte

In deze bossen horen verschillende boomsoorten thuis, zoals de fladderiep, zwarte populier, linde en zoete kers. De fladderiep is bijzonder, omdat deze boom plankwortels kan vormen die stevigheid opleveren op een drassige ondergrond en de uitstraling van een Nederlandse versie van een tropisch regenwoud kunnen bewerkstelligen. Ook is belangrijk dat de fladderiep minder gevoelig is voor de iepenziekte.


Perfect groeiseizoen

Nico de Koning van ARK Naturontwikkeling vertelt hierover op de website van zijn bedrijf: 'Afgelopen winter hielp ARK honderden fladderiepen wortel te laten schieten, om zo een kickstart te geven aan het bosherstel in het Dommeldal. Na drie heel droge jaren, was het afgelopen jaar een perfect groeiseizoen.'


ARK Natuurontwikkeling investeert samen met lokale partners en partijen in Het Groene Woud. 'Brabants Goud in het Groene Woud' roept grondeigenaren en bewoners op om samen de kans te grijpen om Het Groene Woud nog mooier te maken voor mens en natuur.


LEES OOK
Fladderiep 2.0 op de Veluwe
11-03-2021 | ARTIKEL
186 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Martin Tijdgat
Tuesday 30 November 2021
De Steeliep of fladderiep is heel erg gevoelig voor de iepenziekte. Alleen omdat de iepenspintkevers hem meestal voorbijvliegen (keverpreferentie) vind weinig directe aantasting plaats.
Iepenziekte wordt heel erg makkelijk overgedragen door wortelcontact met bijvoorbeeld zieke veldiepen. Dus kijk altijd goed waar en hoe de verschillende soorten iepen worden toegepast.
Niet voor niets doet de Engelse Butterfly conservation onderzoek naar de toepassing van moderne kruisingen met een hogere resistentieklasse voor het versterken van de populatie van de iepenpage.
Jitze Kopinga
Tuesday 30 November 2021
Het is gebleken in onder meer de provincie Zeeland ook in situaties waar fladderiepen geen wortelcontact maken de bomen ziek kunnen worden. Wat betekent dat er ook 'mechanismen' zijn die de ziekte over grotere afstand kunnen verspreiden. Hier wordt momenteel verder onderzoek naar gedaan. Maar het is in ieder geval een aanwijzing dat je voorlopig beter even terughoudend kan zijn met een (te) grootschalige aanplant van de fladderiep (als enige soort).

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER