Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Samenwerken met schimmels

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 23 september 2021
75 sec


Praktisch doe-het-zelfboek van Jeff Lowenfels over mycorrhizale schimmels

Vink Uitgevers heeft onlangs het boek Mycorrhizale schimmels uitgegeven. Dit is een vertaling van het Amerikaanse boek Teaming with fungi. Dit vakblad ontving een recensie-exemplaar en nam het door. De conclusie: het is een interessant boek dat mycorrhizale schimmels toegankelijk uiteenzet.


De meeste groenbeheerders zullen bekend zijn met de positieve effecten van mycorrhiza op de bodemgesteldheid. Toch is die kennis nog maar redelijk jong. De Duitse wetenschapper Albert Bernard Frank deed onderzoek naar de groei van zaailingen van dennen. Hij ontdekte dat dennen in gesteriliseerde grond slechter groeiden dan in grond die gemengd was met bosgrond. Inmiddels is bekend dat wel negentig procent van alle landplanten op de een of andere manier samenwerkingen aangaan met schimmels. Die samenwerking is van wederzijds belang is. Schimmels zorgen met hun uitgebreide netwerk voor het transport en de beschikbaarheid van water en meststoffen voor de plant. In ruil daarvoor ontvangt de schimmel koolstof van de planten.

Eind 2021 zou een onderzoek verschijnen waarin wordt aangetoond dat veel commercieel gekocht Mycorrhiza-producten geen levende of levensvatbare schimmelsporen bevatten

Het aardige aan het boek is dat het aan de ene kant praktische handvatten geeft om met schimmels aan de gang te gaan en deze zelf te kweken en aan de andere kant goed laat zien hoe belangrijk schimmels kunnen zijn als deze goed worden ingezet. Lowenfels melden wel heel nadrukkelijk dat er in de wereld van de mycorrhiza kwaliteitsverschil voorkomt. Eind 2021 zou een onderzoek verschijnen waarin wordt aangetoond dat veel commercieel gekocht Mycorrhiza-producten geen levende of levensvatbare schimmelsporen bevatten. De auteur adviseert daarom om bij aankoop te vragen naar een kwaliteitscertificaat. Er is daarnaast nog een tweede, goedkopere, strategie om mycorrhizale schimmels in de bodem te stimuleren. Dit doet men door de omstandigheden in de bodem te optimaliseren en weinig of geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest in te zetten.

Doe het zelf

Waarschijnlijk is het een open deur als je stelt dat je bodemschimmels kunt stimuleren met een gezonde bodem. De praktische tips die in het boek te vinden zijn, bijvoorbeeld om zelf schimmels te oogsten en te kweken, zijn echter de moeite waard. Beheerders hebben misschien weinig aan die informatie, maar het laat wel zien dat de inzet van mycorrhizale schimmels geen hogere wiskunde is.


Details

Titel: Mycorrhizale schimmels en hun toepassingen
Auteur: Jeff Lowenfels
Vertaling: Marc Siepman
ISBN: 9789062240623
Uitgever: Vonk Uitgevers

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER