Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Het verticale bos in Eindhoven maakt vaart

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, vrijdag 9 april 2021
78 sec


Een boom voor het raam op de 19e verdieping

In Eindhoven wordt gewerkt aan een verticaal bos: dikke doorgestorte vloeren, speciale ondersteuningstafels en zware ophangconstructies bieden bomen de mogelijkheid om aan de gevel te huisvesten in elke denkbare verdieping bij de Trudo-toren. Het gebouw dat nog volop in de steigers staat is daarmee de eerste bostoren van Nederland.

Bosco Verticale-gebouw in Milaan. Foto: Fred Romero
Bosco Verticale-gebouw in Milaan. Foto: Fred Romero

Lees ook: 'Verticaal bos heeft positief effect op het gebruik van omliggend groen'

Op twaalf verdiepingen pronken inmiddels verschillende soorten bomen. Eenmaal met de kraan naar boven gebracht, fixeren medewerkers van Du Pré Groenvoorzieningen uit Helmond de kluit en stam met drie spanbanden aan de betonnen bakken op de balkons.

Verankering voor veiligheid

In totaal worden 125 bomen op de balkons van het gebouw geplaatst en 8000 heesters en vaste planten. Om te zorgen dat de berken, hazelaars, lijsterbessen en andere bomen en planten niet van de gevel waaien bij een storm, zijn ze allemaal verankerd. De verankering is verzorgd door Greenmax. Tjerry van der Sangen, technisch adviseur bij Greenmax: 'Een bijzonder project waarbij wij verantwoordelijk zijn voor de kluitverankering. Dat wil zeggen: de boom is verankerd vanuit de onderkant waardoor het systeem niet met het blote oog zichtbaar is. Een paar dikke banden houden de kluit op hun plek, en om te voorkomen dat de wortels beschadigd raken, hebben we een kokosbeschermlaag tussen de kluit en de banden geplaatst. Tot nu toe raasden diverse snelheden van wind al langs de toren en de bomen staan nog keurig recht. Een geslaagd project en prachtig om aan mee te werken.'


Kluitverankeringsset van Greenmax
Kluitverankeringsset van Greenmax

Cursus abseilen

Bij Du Pré zijn hoveniers begonnen met cursussen abseilen; via de glazenwassersinstallatie van de toren zijn niet alle bomen te bereiken voor het snoeien. Aan de gevel zijn daarom ogen bevestigd om straks in een tuigje aan te gaan hangen bij het snoeien. In Milaan, bij de eerste toren Bosco Verticale (verticaal bos), gebeurt dat al.


Ook in Utrecht wordt momenteel gebouwd aan een bostoren: 'Wonderwoods'. Hierbij gaat het om twee torens van 70 en 90 meter hoog. De Trudo Toren heeft een hoogte van 70 meter.

Verticaal bos heeft positief effect op omliggend groen

Onderzoeker en stadsgeograaf Max Visser reisde in 2019 naar Milaan, waar hij de twee verticale bossen van de Italiaanse architect Stefano Boeri bezocht. Visser voerde gesprekken met bewoners en omwonenden. Volgens hem is de toren is zeker geen vervanging voor conventioneel horizontaal groen, maar 'een aanvulling'.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER