Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

‘Verticaal bos heeft positief effect op het gebruik van omliggend groen’

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, dinsdag 5 maart 2019
78 sec


Onderzoeker en stadsgeograaf Max Visser reisde onlangs naar Milaan, waar hij de twee verticale bossen van de Italiaanse architect Stefano Boeri bezocht. Visser voerde gesprekken met bewoners en omwonenden. Volgens hem is de toren is zeker geen vervanging voor conventioneel horizontaal groen, maar 'een aanvulling', zo schrijft Kasper Baggerman op Stadszaken.nl.

Het Bosco Verticale in Milaan. Foto: Davide Piras
Het Bosco Verticale in Milaan. Foto: Davide Piras

In Nederland verrijzen binnenkort twee verticale bossen naar 'Milaans' model: de Trudo Toren in Eindhoven en Wonderwoods in Utrecht, waar het groen zal worden bijgehouden door 'abseilende hoveniers'. De twee 'Bosco Verticale'-torens staan model voor de in ons land te bouwen Trudo Toren (die 70 meter hoog wordt) en Wonderwoods (twee torens van 70 en 90 meter hoog). De Trudo toren wordt deze zomer opgeleverd, Wonderwoods in 2022.

Aanmoediging voor de bouw van groen
Volgens Visser moeten de torens iconisch worden, een nieuw stukje stad een gezicht geven en een aanmoediging zijn om groen te bouwen. Om meer inzicht te krijgen in de uiteindelijke betekenis van de verticale bossen, vertrok Visser naar Milaan, waar hij gedurende een aantal maanden omwonenden en ondernemers sprak, die in de buurt wonen van de Bosco Verticale.

Exclusief karakter
Ondanks het exclusieve karakter van de torens - er wonen met name rijke expats en beroemdheden, filmsterren, stervoetballers - waarderen omwonenden de torens wel, aldus Visser. Hoewel er onder hen aanvankelijk grote weerstand bestond tegen het ontwikkelen van de luxe hoogbouw, zijn de bewoners nu trots op 'hun' Bosco Verticale. Ze zijn over het algemeen tevreden en vinden het een mooi gebouw.

Gelukkiger door groen
De toren heeft door de fraaie uitstraling een positief effect op het gebruik van omliggend groen. Visser signaleert dat al bestaande parken in de omgeving nu meer worden gebruikt. Het uitzicht op de toren maakt dat mensen zich prettiger voelen en zich graag in de buurt bevinden, stelt hij. De groene gevel heeft extra meerwaarde ten opzichte van een conventionelere, minder groene architectuur. Hij laat weten dat mensen gelukkig worden van groen, zo ook van een groene gevel.

Rekening houden met omgeving
Visser laat verder weten dat de aanvullende waarde van de torens maakt dat het lukraak kopiëren van het Boeri-ontwerp geen goede benadering is. Het is volgens hem zaak rekening te houden met het omliggende gebied, waar ook aandacht aan 'gewoon' horizontaal groen moet worden besteed.

Bron: Stadszaken.nl


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER