Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Eerste deel onderzoek bewijst: claims over fixeermiddel Catefix kloppen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, donderdag 25 maart 2021
221 sec


'Er is geen neven- of milieuschade en behandelde nesten zijn een voedselbron voor insecten en vogels'

Catefix is een natuurlijk fixeermiddel dat slechts beperkte tijd vloeibaar en kleverig blijft en dat rupsennesten volledig aan elkaar weet te kleven. In 2020 voerde de leverancier van het volledig biologische fixeermiddel Catefix, Poel Bosbouw, samen met het Duitse bedrijf Unger von Eichhorn Baumpflege een grootschalige proef uit met het fixeren van veertig nesten van verschillende grootte. Wat waren de resultaten?

Een met Catefix behandeld nest
Een met Catefix behandeld nest

De onderzoeksvragen waren onder meer of het fixeermiddel 100 procent bewezen onschadelijk is voor het milieu, of de overlast van haren voorgoed wegblijft, of de nesten goed blijven hangen als ze gefixeerd zijn, in hoeverre een gefixeerd nest verteert, of de nesten niet weg hoeven en of ze als habitat en voedselbron voor vogels en insecten dienen.

Vanaf stadium L4

Lars Rodrigues van Poel Bosbouw coördineerde dit onderzoek. Het eerste belangrijke gegeven dat uit het onderzoek naar voren kwam, was dat Catefix het beste werkt vanaf het L4-stadium van de eikenprocessierups. In een vroeg stadium (L2/L3) leek het spinsel bijna waterafstotend te zijn en hechtte Catefix zich lastig. 'Met twee inspuitingen kort achter elkaar bereikten we een goed resultaat: goed gefixeerde, harde bolletjes en de rupsen kropen niet meer uit de cocon. Zo zijn er tal van nesten behandeld in Nederland en Duitsland. We waren ervan overtuigd dat we voldoende onderzoeksmateriaal zouden overhouden na het rupsenseizoen. In elk geval bleek de acute brandharenoverlast verholpen te worden door het fixeren met Catefix, zonder kwalijke nevenschade zoals vastgelijmde vogels of insecten. Het middel kan eenvoudig worden toegepast in de rupsenbestrijding.'


'Catefix wordt uiteindelijk weer helemaal teruggegeven aan de natuur'

Voedselbron voor vogels en insecten

Het was de bedoeling dat de gefixeerde nesten voor analyse naar de universiteit van Osnabrück zouden gaan en wellicht ook naar de Wageningen Universiteit. Daar had Poel Bosbouw willen laten vaststellen wat er met de nestintegriteit was gebeurd, met de rupsen en met de brandharen. Maar wat bleek: de nesten waren allemaal aangevreten door vogels en insecten. 'De nestjes die gefixeerd waren met Catefix, waren op een paar uitzonderingen na als voerplaats gebruikt door vogels en insecten. We hebben beeldmateriaal gezien. Iedere week was er een foto gemaakt van een nest, waarbij zichtbaar werd dat de gaten in het nest steeds groter werden en uiteindelijk het gehele nest verdwenen was - voor zover we weten niet naar beneden gevallen, maar opgepeuzeld.'


Rodrigues: 'De enkele nestjes die we wel konden bekijken, bevatten naast rupsen en haren veel insecten en eitjes. Zo troffen we sluipwespen aan, mieren en pissebedden in deze kleine nestjes of wat er nog van over was. Naast deze dieren en eitjes troffen we ook veel verteerd materiaal aan.' De bewering dat de nesten als voedselbron en habitat dienen binnen het bestaande ecosysteem, blijkt in elk geval terecht.
Maurice van Gaalen, mede-eigenaar van Catefix: 'Daarmee ben ik in mijn nopjes. Catefix wordt gemaakt uit natuurlijke grondstoffen en uiteindelijk weer helemaal teruggegeven aan de natuur. In de tussentijd wordt er een maatschappelijk probleem mee opgelost!'


'De acute brandharenoverlast kan verholpen worden door te fixeren met Catefix'

Onderzoek verlengd

Voor Poel Bosbouw betekende het gebrek aan intacte gefixeerde nesten dat het onderzoek een staartje krijgt. 'We willen dit seizoen zorgen dat we een partij onaangetaste nesten naar het laboratorium kunnen opsturen. Hoe we dat voor elkaar krijgen, moeten we nog bedenken. Een nadeel van afdekken zou zijn dat de nesten dan ook voor insecten onbereikbaar zijn. We hebben het vermoeden dat insecten invloed hebben op de fermentatie van in het nest achtergebleven dode rupsen en hun brandharen.' Wat er na een half jaar nog in de gefixeerde nesten kan worden aangetroffen en of de haren dan nog toxisch zijn, zijn vragen voor een vervolgonderzoek, wat Rodrigues betreft.Voor en na. Locatie: golfbaan De Scherpenbergh

Een andere bijkomstigheid was dat de gefixeerde nesten niet eenvoudig weg te zuigen waren door curatieve bestrijders. Een betere optie is om ze handmatig te verwijderen, maar daar zijn allicht weinig opdrachtnemers enthousiast over. Het grote pluspunt is dat ook de bewering klopt dat de nesten sterk gefixeerd zijn en niet uit de boom vallen, ook niet bij harde wind of storm.


Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoeveel er overblijft van een behandeld nest, rupsen en haren en in hoeverre de haren nog toxisch zijn

Eind 2021 nieuwe resultaten bekend

In 2021 is er een nieuwe onderzoekronde. 'De resultaten uit 2020 vragen om meer onderzoek. Poel Bosbouw staat volledig achter het product, maar we willen alleen informatie naar buiten brengen waarvan we weten dat deze klopt en uitgebreid is onderzocht. Wat we nog niet weten, is hoe het na verloop van tijd staat met de gefixeerde nesten en hoe gevaarlijk de resterende haren dan nog zijn. Gelukkig zitten we nog vroeg in het seizoen en hebben we genoeg tijd om de proeflocaties rond te breien. Ook hebben veel gebruikers al aangegeven ook in 2021 Catefix te gaan toepassen. Aan het einde van dit jaar komen we met de resultaten van deel 2 van het Catefix-onderzoek.'


Van Gaalen vertelt dat de vraag naar Catefix in het buitenland momenteel snel stijgt. 'Vooral Duitsland omarmt ons fixeermiddel. Onze website-tekst is binnenkort zelfs vijftalig: naast Nederlands, Duits en Frans dan ook in het Spaans en het Engels.'

Samenvatting van deel 1 van het onderzoek naar Catefix door Poel Bosbouw en Unger von Eichhorn Baumpflege:

• De directe overlast kan zeer goed bestreden worden, op voorwaarde dat de nestjes zich niet hoger dan 7 m vanaf de grond bevinden. Rupsen en brandharen worden gefixeerd en daarmee is ook de voortplanting van het bestreden nest verleden tijd.
• Bij het gebruik van Catefix ontstaat er geen nevenschade, zoals het vastkleven van andere insecten en vogels.
• Het is mogelijk om zonder grote investeringen een gedeelte van de rupsenplaag te bestrijden, in het bijzonder op die plaatsen waar een hoogwerker niet kan komen of waar die machines niet gewenst zijn, zoals in particuliere tuinen.
• Catefix is niet milieubelastend, opgebouwd uit biologische/organische bestanddelen, is niet giftig en volledig afbreekbaar en hernieuwbaar. Dit past perfect bij de duurzaamheidsdoelstellingen die steeds meer opdrachtgevers zichzelf opleggen.
• Het toepassen van Catefix draagt bij aan de biodiversiteit, doordat gefixeerde nesten diverse insecten huisvesten en vogels deze nesten als voedervoorraad gebruiken.
• De nesten bleken goed tot zeer goed te zijn gefixeerd aan de takken en voor zover ons bekend zijn er geen behandelde nesten uit de boom gevallen.
• Het blijkt nagenoeg niet mogelijk om gefixeerde nesten uit de boom te zuigen. Om nesten te verwijderen is meer mechanische kracht nodig dan die van de rupsenzuiger.
• Na de verdamping van de watercomponent blijft Catefix niet kleverig, waardoor er gegarandeerd geen nevenschade kan ontstaan. Na een regenbui kan het nest kortstondig weer kleverig worden. Nadat dit is opgedroogd, blijkt het nest verder gecomprimeerd te zijn. Door deze verdichting ontstaat een nog betere fixatie.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER