Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Rupsenval tegen eikenprocessierups blijkt ook in definitieve conclusie niet effectief

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sjoerd Rispens, donderdag 23 juli 2020
53 sec


Het Kenniscentrum Eikenprocessierups gaf vorige maand al aan dat uit onderzoek bleek dat een rupsenval niet werkt tegen de eikenprocessierups. Het onderzoek heeft, nu het is afgerond, geen andere inzichten opgeleverd.


Rupsenval

De rupsenval wordt in bomen onder de laagste takkrans geïnstalleerd om eikenprocessierupsen in een zak te lokken en daarmee overlast te voorkomen Het onderzoek toont aan dat natuurlijke vijanden wel in zakken terecht komen. Begin juni gaf het Kenniscentrum in een deelconclusie al aan dat de rupsenvallen niet werken. Daar is in het verdere onderzoek geen verandering meer in gekomen.


Conclusies

De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn als volgt: het te vroeg plaatsen van rupsenvallen heeft geleid tot ongewenste bijvangsten van allerlei andere insecten en geleedpotigen, waaronder natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zoals roofkevers. De rupsenval heeft geen jonge eikenprocessierupsen gevangen voordat ze brandharen kregen. De rupsenval is hiermee niet geschikt als preventieve maatregel. De rupsenval vangt geen eikenprocessierupsen in welk stadium dan ook.


De rupsenval vangt geen eikenprocessierupsen in welk stadium dan ook

De rupsenvallen hebben invloed op de verspreiding van de eikenprocessierupsen over de boom. Het gedrag van de eikenprocessierups om laag aan de stam te gaan nestelen is vanwege het uitblijven van zeer hoge temperaturen in 2020 minder geweest vergeleken met 2019. Hierdoor was er minder neiging van de eikenprocessierupsen om de vallen te overbruggen op weg naar lager gelegen delen op de stam. Als gevolg hiervan zijn een aantal nesten ter grootte van een tennisbal in de korf van de rupsenval gemaakt. De pijpjes raakten verstopt door spinsels en uitwerpselen van de rupsen.

Bron: Kenniscentrum Eikenprocessierups


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER