Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Gaslek in Nijmegen door graafmachine

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
donderdag 20 juni 2019
86 sec


Gisteren heeft een graafbedrijf rond half elf in Nijmegen een gaslek veroorzaakt. Volgens protocol werd direct de straat afgezet en de brandweer gewaarschuwd.


Deze was enige minuten later ter plaatse. Volgens Edwin van Deelen, officier van dienst van de brandweer, heeft het graafbedrijf meteen adequaat gehandeld door het lek af te dichten met zand en de graafmachine erop te zetten. De brandweer verzocht de omwonenden ramen en deuren te sluiten en hun huizen via de achterkant te verlaten. Er werd een monteur van Liander opgeroepen om het lek af te sluiten, wat een uur later gebeurd was. Vermoedelijk lag de gasleiding niet op de voorgeschreven diepte.

Graafmelding bij Kadaster
Sinds 1 oktober 2008 is iedereen in Nederland die van plan is in de ondergrond machinale graafwerkzaamheden te verrichten, wettelijk verplicht een graafmelding te doen bij het Kadaster. Deze graafmelding wordt ook wel KLIC-melding genoemd. De wet op grond waarvan een KLIC-melding gedaan moet worden - de Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten (WION) - geldt voor netbeheerders, opdrachtgevers en grondroerders zoals kabelbedrijven, serviceproviders, hoveniers en aannemers, maar ook voor particulieren.

Als het Kadaster een KLIC-melding heeft ontvangen, wordt alle geregistreerde gebiedsinformatie omtrent bekabeling bij de netbeheerders ingewonnen. Wanneer alle betrokken netbeheerders hun informatie hebben afgestaan, ontvangt de indiener binnen twee werkdagen een mailbevestiging met daarin een link naar de KLIC-levering.

Ziehier een artikel over de KLIC-melding

Bron: de Gelderlander


Bomenposter
De KLIC-melding zorgt voor de preventie van schade aan kabels en leidingen, maar wie zorgt er voor de bomen? Ter bescherming van bomen bestaat er de Bomenposter. Op deze poster staan richtlijnen, zoals:

  • Geen boomwortels met een diameter van meer
    dan 5 centimeter doorzagen zonder toestemming
    van de boombeheerder;
  • Geen bouwmaterialen rondom bomen plaatsen.

    Ceciel van Iperen, leider van het project Infrastructuur en Bomen bij CROW: ‘Kabels en
    leidingvoorzieningen hebben een hardere maatschappelijke noodzaak dan bomen. Cultuurtechnici hebben vaak een hekel aan het emotionele aspect rond bomen en vinden het onzin om een boom koste wat kost te beschermen. In de Standaard RAW (Rationalisatie en Automatisering Grond-, Water- en Wegenbouw)-bepalingen is de bescherming van de te handhaven vegetatie opgenomen, inclusief de wortelzone van bomen. Deze bepalingen zijn automatisch van kracht wanneer met een RAW-bestek wordt gewerkt. Het enige wat de opdrachtgever hoeft te doen, is de te beschermen bomen in het bestek zelf noemen. De bomenposter hangt als richtlijn in menige bouwkeet en dient als extra stok achter de deur, want de gemeente kan een grondroerder tot een schadevergoeding dwingen als kan worden aangetoond dat er niet genoeg rekening gehouden is met de boom.’

    Meer informatie over de bomenposter en boomzorg in de openbare ruimte staat op www.norminstituutbomen.nl.

  • LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

    REACTIES
    Er zijn nog geen reacties.

    Tip de redactie

    Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

    ONDERDELEN
    Archief
    Dossiers
    Green Industry Profile
    OVER ONS
    Over ons
    Duurzaamheid & NWST
    Contact
    Het team
    ADVERTEREN EN ABONNEREN
    Fysiek abonnement
    Digitaal abonnement
    Abonneren nieuwsbrief
    Adverteren
    Verschijningsdata
    MEER
    Redactionele spelregels
    Algemene voorwaarden
    Disclaimer
    Privacy
    Cookies
    ONDERDELEN
    OVER ONS
    ADVERTEREN EN ABONNEREN
    MEER