Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

i-Tree geeft inzicht positieve effecten bomen voor leefomgeving

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, dinsdag 19 februari 2019
67 sec


Op 14 februari 2019 werd het softwareprogramma i-Tree gelanceerd. 'Eindelijk is het mogelijk om de positieve effecten van bomen voor de leefomgeving zichtbaar te maken door deze om te zetten in een geldwaarde en effecten op het stadsklimaat te kwantificeren,' aldus Henry Kuppen van adviesbureau Terra Nostra.


Kuppen noemt de lancering van het managementinstrument i-Tree Nederland op 14 februari 2019 een belangrijk moment voor de Nederlandse stadsboom. 'Klimaatdoelstellingen, wateroverlast, (bio)diversiteit, ziekten en plagen, allemaal hebben ze direct of indirect te maken met bomen. Met i-Tree kan berekend worden welke bijdrage bomen leveren aan deze onderwerpen. Per individuele boom geeft i-Tree onder andere informatie over de CO2 voorraad en jaarlijkse CO2 vastlegging in het hout van de boom, het verbeteren van de luchtkwaliteit en waterafvang door de boom. Ook kroongegevens en de impact van ziekten en plagen op een bomenbestand zijn belangrijke uitkomsten.'

Kijkje in de toekomst
Door niet naar stuks te kijken maar de kwaliteit van de leefomgeving te relateren aan kroonoppervlak en zelfs bladoppervlak kan beleid en politiek meetbaar ondersteund worden bij beleidsvorming, zo stelt hij. 'i-Tree kan door middel van scenario's zelfs een kijkje in de toekomst geven hoe de baten van bomen zich gaan ontwikkelen. Door samen met opdrachtgevers een gerichte doelstelling op te stellen zet Terra Nostra de i-Tree analyse in om alle kanten van de baten van bomen te belichten en te visualiseren.'

Gezamenlijk initiatief
i-Tree Nederland is een initiatief van Branchevereniging VHG en Vereniging Stadswerk in nauwe samenwerking met veertien betrokken gemeenten, BTL Bomendienst, Bomenwacht Nederland, Cobra adviseurs, Terra Nostra, Wageningen University and Research en Hogeschool Van Hall Larenstein. Het is een uitgebreid programma dat veel verschillende baten kan berekenen voor zowel grote als kleine bomenbestanden.

Baten van bomen
Onlangs nam burgemeester Jan van Zanen van Utrecht bij de lancering van i-Tree het eerste exemplaar van de 'De baten van bomen, resultaten van i-Tree Eco in Nederland' in ontvangst. Dit gebeurde onder grote belangstelling van gemeentelijke groenbeheerders, beleidsmakers, planontwikkelaars, ontwerpers en boomspecialisten.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER