Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Unieke zaag-kloofmachine van Posch in Nederland

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, dinsdag 25 september 2018
167 sec


De aanschaf van een zaag-kloofmachine voor het produceren van haardhout gaat niet over één nacht ijs. Zo was de firma Sterhout uit het Friese Boijl op zoek naar een machine die forse houtstammen kon verwerken, voorzien zou zijn van een verlengde aanvoertafel voor lange boomstammen en daarbij ook nog eens in de eigen huisstijlkeur kon worden gespoten. Sterhout vond de oplossing in de Posch SpaltFix K-650 Vario mobiel, geleverd door de firma Stierman De Leeuw uit Apeldoorn. Stierman De Leeuw is leverancier van bos-, tuin- en parkbenodigdheden en in Nederland de exclusieve importeur van het merk Posch.


De K-650 is uitgerust met een PowerCut zaag en verlengde aanvoertafel die stammen met een diameter tot 65 centimeter en lengte van 5 meter kan verwerken. Maar het bijzondere detail zit hem in het AutoSplit kloofmes, dat met 16 ton kloofkracht moeiteloos en automatisch het hout splijt. Dit in tegenstelling tot andere kloofmachines, waarbij het hout tegen het kloofmes wordt geduwd. Zelfs keihard beukenhout wijkt zonder problemen voor het X-vormige kloofmes dat het hout in vierkante blokken van constant formaat splijt. Vierkante blokken hebben ten opzichte van driehoekige blokken het voordeel dat de blokken gelijkmatiger drogen en ze makkelijk zijn te stapelen in de houtopslag.

De machine kan worden ingesteld voor de productie van grote massieve blokken tot kleine blokken hout. Elk gewenst formaat is instelbaar met een kantlengte tussen 5 en 15 cm en een bloklengte tussen 25 tot 50 cm. De machine is volledig elektronisch bediend voor de bedrijfsveiligheid.


Snel wisselen van zaagketting
Het ontwerp van de K-650 is ook op andere punten slim te noemen. De machine combineert twee arbeidscycli in één, namelijk zagen en kloven, waardoor het werk snel kan worden uitgevoerd. De zaagkettingen kunnen binnen een minuut gewisseld worden, dit was voorheen voor de machinist doorgaans een tijdrovende klus. Ook is de machine uitgerust met een zeefmechanisme dat er voor zorgt dat het kleine afval aan het einde van de transportband kan worden opgevangen in een container. Zo blijft het hout schoon en nagenoeg vrij van afvalhoutjes. De cabine is naar wens van Sterhout uitgerust met klimaatbeheersing en een geveerde stoel, zodat de machinist comfortabel kan werken, of het nu hartje winter is of het zo warm is dat de mussen van het dak vallen.


De machinist kan comfortabel werken, of het nu hartje winter is of het zo warm is dat de mussen van het dak vallen

Eerste SpaltFix K-650 in Nederland
De SpaltFix K-650 Vario mobiel is de eerste machine van dit formaat en deze capaciteit die Stierman De Leeuw in Nederland heeft geleverd. Omdat er geen machine in Nederland is die volstaat binnen de benchmark, organiseerde Stierman De Leeuw in samenwerking met Posch speciaal voor Sterhout en Haardhout van den Akker, een referentiebezoek aan de firma Sönke Butenschön, een producent van haardhout in het Duitse Rendsburg. De vergelijkbare machine draaide naar verwachting soepel en snel. Het enige probleempje was de kleur van de machine, die is standaard groen/oranje. Gelukkig was het mogelijk om de delen te spuiten, dus ook dat hobbeltje werd overwonnen en zo stond er niets meer in de weg om de K-650 aan te schaffen.

Oostenrijkse kwaliteit
Als leverancier van haardhout, houtsnippers en tuinhaarden beschikt Sterhout over een eigen machinepark ten behoeve van houtbewerking. Sterhout gebruikt hiervoor bomen die uit de buurt komen en dus niet uit het buitenland zoals veel andere haardhoutleveranciers dat wel doen, want 'goede houtproducten hoeven niet van ver te komen', aldus Sterhout. Deze vlieger gaat echter niet altijd op, want de K-650 zaag-kloofmachine die zij bestelden, komt direct uit de Posch fabriek in Oostenrijk. En om de machine in ongebruikte staat bij de klant af te leveren is deze met speciaal transport vanuit Oostenrijk naar Friesland vervoerd. Daar staat hij inmiddels op het terrein van Haardhout van den Akker, met wie Sterhout nauw samenwerkt.



Convoi exceptionnel
Door het formaat van de zaag-kloofcombinatie werd de machine in drie delen op een dieplader getransporteerd. De delen zijn bij aankomst meteen gemonteerd door de specialisten van Stierman de Leeuw. Door de jaarlijkse trainingen die zij volgen bij Posch werd de machine nog dezelfde dag in originele staat in elkaar gesleuteld en konden de eerste kuubs meteen worden geproduceerd.


De SpaltFix K-650 Vario mobiel is de eerste machine van dit formaat en deze capaciteit die Stierman De Leeuw in Nederland heeft geleverd

Capaciteit van 20.000 m3
De eerste draaidag van de K-650 heeft geresulteerd in 100 kuub haardhout. Deze productie is hard nodig, want het haardhoutseizoen staat voor de deur. Deze eerste kuubs haardhout zijn het begin van 5.000 m3 die moet worden gekloofd, zowel voor Sterhout als Haardhout van den Akker. En dat is nog maar het begin, de machine heeft namelijk een capaciteit van 20.000 m3 per jaar.

Het technische team van Stierman de Leeuw heeft ervoor gezorgd dat het haardhoutseizoen vlekkeloos van start gaat. Zo kunnen de houtstokers er deze winter weer warmpjes bij zitten tijdens de langere avonden, bij de haard of bij een knapperend vuurtje in de tuin.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER