Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Groeiseizoen natuur langer door klimaatverandering

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 7 februari 2011
45 sec


Het groeiseizoen in de natuur is in de afgelopen tien jaar met bijna een maand verlengd. Volgens De Natuurkalender, het nationale waarnemingsnetwerk van de Wageningen Universiteit en het radioprogramma Vroege Vogels, heeft dit alles te maken met de klimaatverandering. Volgens de wetenschappers is het voorjaar in de laatste tien jaar gemiddeld zeventien dagen eerder begonnen, terwijl de winter negen dagen later was. In de afgelopen tien jaar is de temperatuur in Nederland gemiddeld met 1,3 graden gestegen in vergelijking met de periode 1940-1960.
Het groeiseizoen begon het vroegst in 2008, toen els en hazelaar 31 dagen eerder bloeiden dan ooit was vastgesteld. De winter ging in 2006 het laatst van start. De blaadjes vielen twintig dagen later dan gewoonlijk van de bomen. Ook in 2001 en 2005 begon de winter opvallend later, aldus De Natuurkalender.
Afgelopen jaar vormde een uitzondering op de regel dat het groeiseizoen eerder van start ging. Door langdurige kou waren vroegbloeiers als pinksterbloem en fluitekruid toen ruim een week later, maar de herfst viel ook later in en startte pas half oktober. Door de vrij zachte januari ligt de ontwikkeling in de natuur op dit moment zo’n drie weken voor op normaal en vijf dagen voor op het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. De zeer koude december zorgt ervoor dat vroege bloeiers snel kunnen reageren op hoge temperaturen.
Bron: De Natuurkalender



LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER