Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Vaccin houdt iepziekte tegen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Peter Jansen, vrijdag 24 juni 2016
79 sec


Sinds 1992 zijn meer dan een half miljoen Nederlandse iepen 'gevaccineerd' tegen de iepziekte. Onder die gevaccineerde bomen is de laatste jaren niet meer dan 0,1% via de beruchte iepenspintkever besmet geraakt met de schimmel. Dat staat op de website van Wageningen UR.

De schimmelsporen voor het vaccin worden sinds het jaar 2000 geproduceerd door de business unit Biointeracties & Plantgezondheid van Wageningen UR. "Het is heel goed denkbaar dat zo'n vaccinatie in de toekomst ook voor andere bomenziekten ontwikkeld zou kunnen worden", zegt fythopatholoog dr. Joeke Postma van Biointeracties & Plantgezondheid.

Het vaccin waar de iepen jaarlijks mee worden behandeld, Dutch Trig, is in de jaren tachtig ontwikkeld door het toenmalige Fytopathologisch Laboratorium Willie Commelin Scholten, een initiatief van de universiteiten van Amsterdam en Utrecht. Tegenwoordig wordt het middel met name toegepast op waardevolle iepen, bijvoorbeeld in historische binnensteden, door het boomverzorgingsbedrijf BTL Bomendienst. De entingen worden ieder jaar uitgevoerd op het moment dat de bomen voor een kwart in blad staan. Dan is de sapstroom optimaal. Postma: "Rond die tijd produceren wij ook de sporen van de schimmel Verticillium albo-atrum. Wanneer je die sporen in de sapstroom van de boom brengt, veroorzaken ze een afweerreactie bij de iep, die de boom ook beschermt tegen de Ophiostoma-schimmel die de iepziekte veroorzaakt."

Sinds de registratie van het vaccin zijn er geen officiële vergelijkingen meer gemaakt tussen behandelde en onbehandelde bomen. "Toch hebben we wel goede aanwijzingen voor de effectiviteit van het middel", zegt Postma. "In de gemeente Rotterdam bijvoorbeeld, wordt de uitval van iepen van zowel behandelde als onbehandelde bomen nauwkeurig bijgehouden. Hieruit blijkt dat vier maal zoveel onbehandelde bomen door iepziekte werden geïnfecteerd als gevaccineerde bomen."

In Amsterdam wordt de iepziekte bestreden door rigoureus alle zieke bomen op te ruimen zodat er geen kevers zijn die de schimmel kunnen overbrengen. Hier zie je desondanks toch nog een uitval van een half procent van de bomen, terwijl onder de negentig Amsterdamse iepen die met het vaccin worden beschermd, in diezelfde periode niet één boom ziek is geworden.

Volgens Postma is het heel goed denkbaar dat dit principe van vaccinatie ook tegen andere bomenziekten zou kunnen werken. "Dan kun je bijvoorbeeld denken aan vaccinatie van kastanjes tegen de Pseudomonas-bacterie die de bloedingsziekte veroorzaakt. Maar daar zal nog wel veel onderzoek aan vooraf moeten gaan. Voor elke ziekte heb je een specifieke bestrijdingsmethode nodig."

bron: Wageningen UR
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER