Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

NVWA neemt ruim 100 ton pesticiden in beslag

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Peter Jansen, vrijdag 18 december 2015
83 sec


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de tweede helft van november 104.000 liter vermoedelijk illegale pesticiden in beslag genomen.

Dat gebeurde tijdens een internationale operatie, gericht op de import en verkoop van illegale en namaak gewasbeschermingsmiddelen in de Europese Unie. Op initiatief van de NVWA deden 7 Europese landen mee aan de operatie. De autoriteiten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Slovenië onderschepten in totaal 190.000 liter pesticiden. Het is de eerste keer dat er op deze grote schaal is samengewerkt op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen. De samenwerking wordt in de toekomst uitgebreid.

In de Nederlandse douanesystemen selecteerden inspecteurs van de NVWA zendingen die mogelijk gewasbeschermingsmiddelen bevatten en onderweg waren naar Nederland. Na het toepassen van risicoprofielen vielen 19 zendingen op.

In de Rotterdamse haven heeft de NVWA samen met de Douane 8 zendingen fysiek gecontroleerd. Daarvan bleken er 6 verdacht. De zendingen waren bedoeld voor de doorvoer naar andere landen, vooral buiten de EU. De NVWA onderzoekt of afzenders en ontvangers een toelating hebben voor de handel in gewasbeschermingsmiddelen.

De NVWA ontdekte verder dat 11 zendingen met in totaal 6.000 liter pesticiden waren voorzien van vervalste documenten. Op papier leek het te gaan om een onschuldige plantaardige olie. In werkelijkheid ging het om een illegaal gewasbeschermingsmiddel. Deze zendingen waren via luchthaven Schiphol binnengekomen en doorgestuurd naar 11 siertelers in verschillende delen van Nederland. De NVWA heeft de middelen bij deze siertelers in beslag genomen en proces-verbaal opgemaakt tegen hen. Het Functioneel Parket zal beslissen over het vervolg van deze zaken.

In de omgeving van grensovergang Hazeldonk tussen Nederland en België heeft de NVWA samen met de politie 20 voertuigen gecontroleerd. Daarbij zijn geen gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. Wel hield de politie een verdachte aan in verband met een drugszaak.

Binnen de Europese Unie mogen alleen toegelaten gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Deze middelen zijn uitgebreid getoetst op mogelijke schadelijke effecten voor het milieu, de volksgezondheid en de arbeidsomstandigheden van de gebruiker. Niet-toegelaten middelen zijn niet getest. Hun samenstelling is onbekend; ze bevatten soms verboden stoffen en niet zelden mengen de fabrikanten allerlei middelen. Daardoor kan er gevaar ontstaan voor mens, dier en milieu.

Daarnaast is illegale handel in bestrijdingsmiddelen concurrentievervalsend. Bedrijven die de regels ontduiken hoeven minder kosten te maken dan een handelaar die zich wel aan de regels houdt. De economie is gebaat bij eerlijke handel, mede daarom pakt de overheid de illegale handel aan. De NVWA blijft dan ook streng toezien op de import van gewasbeschermingsmiddelen.

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER