Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Van Helvoirt Groenprojecten reconstrueert kruispunt in Den Bosch

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Charlotte van Iersel, woensdag 30 september 2020
63 sec


Op de Orthenseweg in 's-Hertogenbosch is een reconstructie van een kruispunt uitgevoerd, met als gevolg dat veel gezonde bomen herplaatst moesten worden. In opdracht van de gemeente werd Van Helvoirt Groenprojecten gevraagd deze mooie bomen te verplaatsen, zodat zoveel mogelijk bomen behouden blijven.


Regeneratievermogen

Tom Faber, adviseur bij Van Helvoirt: 'Voordat de bomen uit de grond mochten, hebben wij een verplantingsonderzoek uitgevoerd. Niet elke boomsoort leent zich namelijk even goed voor verplanting. Soorten met een groot regeneratievermogen vertonen na verplanting doorgaans weer een gezonde groei en ontwikkeling.'


Gunstige factoren

De meest voorkomende soort op de projectlocatie was de gewone linde, gevolgd door de zomerlinde en de gewone plataan. De stamdiameter van de bomen varieerde tussen 8 en 47 cm. Dat is gunstig voor het verplanten van bomen. In het projectgebied werden 58 bomen verplant, waarvan er 38 tijdelijk in depot zijn gezet. Naar verwachting worden deze in 2021 weer verplant naar het huidige projectgebied. De overige 20 bomen zijn direct verplant naar hun nieuwe locatie.


Werkvoorbereiding

Ondergronds was er een wirwar van wortels en kabels. Dat maakte de opdracht extra lastig. Faber: 'We hebben al in een vroeg stadium extra aandacht besteed aan een goede werkvoorbereiding. Daardoor waren er weinig complicaties tijdens de uitvoering en zijn de bomen met zorg verplant.'


Al in een vroeg stadium is extra aandacht besteed aan een goede werkvoorbereiding

Draadloze sensoren

De gezonde bomen worden momenteel op afstand gemonitord met draadloze sensoren van ConnectedGreen. Dit maakt de nazorg efficiƫnter. De nieuwe plantlocaties zijn voorzien van groeiplaatsverbetering bestaande uit een combinatie van bomengrond en compost.


De gezonde bomen worden momenteel op afstand gemonitord met draadloze sensoren van ConnectedGreen

Groeiplaatsverbetering

De goede samenwerking met de (civiele) opdrachtgever, de eigen expertise, deskundigheid en een zorgvuldige voorbereiding hebben dit project tot een succes gemaakt. Van Helvoirt zorgt er door middel van groeiplaatsverbetering voor dat de bomen zich in de toekomst beter kunnen ontwikkelen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER