Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed
De dreiging van de essenprachtkever
De essenprachtkever (Agrilis planipennis Fairmaire) is een Aziatische houtborende kever, die essen doodt door uitgebreide vraat aan het cambium. Na het verlies van miljoenen essen in Noord-Amerika, de afgelopen jaren, heeft de kever zich inmiddels gevestigd in de regio rond Moskou en lopen de essen in Europa ook gevaar.
01-06-2016 11 sec
Kale kas omgebouwd tot tropische tuin
Vorig jaar was de kas van twee hectare in de nieuwe Wildlands Adventure Zoo in Emmen zo goed als leeg. Alleen de contouren van het nieuwe ontwerp waren te zien. Een groot verschil met nu. De kas heeft inmiddels een complete inrichting met tropische beplanting en nieuwe inwoners. Voor dit project heeft Heicom 8.000 kuub tropische-bomengrond geleverd.
01-06-2016 12 sec
Groene superhelden voor een duurzame stad
Zomaar een stad. Een plein met bomen. Een verdichte bodem door verharding en zwaar verkeer. Zonlicht reflecteert vanaf de glazen gevels van hypermoderne gebouwen en drijft de temperatuur op. Soms wel tot zestig graden. Uitlaatgassen en fijnstof verontreinigen de lucht.
01-06-2016 9 sec
Een bijzondere boom op een speciale manier verplant
Een aantal weken terug plaatsten wij op de Boomzorg-website een foto van een boomschijf van een iep uit een van de leslokalen van IPC Groene Ruimte, met daarbij de vraag wat deze schijf zo bijzonder maakte. Veel mensen bleken het juiste antwoord te weten en uit deze antwoorden hebben wij een winnaar gekozen.
01-06-2016 12 sec
Nieuw in bomenland: Uitwisselingsformat boomveiligheidsgegevens
Kennisplatform CROW heeft zijn Richtlijn Boomveiligheidsregistratie onlangs uitgebreid met een zogenaamd 'uitwisselingsformaat'. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het om een richtlijn voor het uitwisselen van controlegegevens. Het doel is de registratie en uitwisseling van gegevens uniform en meer gestroomlijnd te laten verlopen.
01-06-2016 9 sec
Het geslacht Crataegus (deel 1)
‘Elk voordeel heeft zijn nadeel.’ Deze gevleugelde uitspraak van een grootmeester, niet in de botanie maar in de voetballerij, geldt ook voor het meidoorngeslacht, de hoofdpersoon in dit deel van het feuilleton met veel interessante informatie over dit grote geslacht, de soorten, kruisingen en cv’s, naast allerlei wetenswaardigheden over kenmerken, bloemopbouw etc.
01-06-2016 11 sec
Bomen duur? Echt niet! Of Toch?
Bomen zijn de dragers van de gemeentelijke groenkwaliteit en de pijlers van een groene uitstraling, waar vrijwel elke gemeentelijke bestuurder apetrots op is. Daar zullen niet veel mensen het mee oneens zijn. En terecht! Welke gemeente pocht er nu niet over ‘groen’? En dat mag; nee: dat moet!
01-06-2016 10 sec
Dubbel goede scholing voor avontuurlijk beroep
Het internationaal erkende certificaat European tree worker is bij overheidsorganisaties steeds meer een vereiste. Helicon Apeldoorn en Helicon Eindhoven bieden hiervoor een vierdaagse training aan. ‘Een diploma Boomverzorging niveau 3 samen met een certificaat ETW, dat is toch wel een mooi totaalpakket voor de leerling’, menen André Hillebrand en Corik Geurts, coördinators tree worker van respectievelijk Helicon Apeldoorn en Helicon Eindhoven.
01-06-2016 13 sec
Het bastaardbroertje van Parrotia gaat op voor de titel 'inspiratieboom'
Toen vakblad Boomzorg in 2015 de term ‘inspiratieboom’ introduceerde, was groenbeheerder Thijs Kruiver van de gemeente Zundert zo’n beetje de eerste die reageerde: x Sycoparrotia semidecidua moest het worden. Te onbekend en te weinig beschikbaar, oordeelde de redactie van Boomzorg.
01-06-2016 10 sec
Niks boven bomen!
Ook in deze uitgave van Boomzorg staat weer een forse opsomming van groene projecten met daarin aandacht voor bomen in de openbare ruimte. Uw project in een uitgave van Boomzorg? Stuur een mail naar project@nwst.nl en u krijgt alle informatie doorgestuurd.
01-06-2016 8 sec
Schraal
In deze uitgave tel ik slechts drie pagina’s met in totaal negen projecten die door lezers zijn ingestuurd. Ik zeg met nadruk slechts drie pagina’s, omdat eerdere edities van Boomzorg veel ruimer bedeeld waren in het aantal projecten.
01-06-2016 7 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER