Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

NursiTree: de herbruikbare boombunker

ARTIKEL
TUIN- EN PARKTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 10 maart 2025
137 sec


Een gestandaardiseerde boombak, die meerdere plantcycli opnieuw is in te planten

In 2024 begonnen ex-Bomenwachters Tony Hoekstra en Gerbrand van de Weerd met hun nieuwe bedrijf NursiTree. Hun belangrijkste product is een concept rondom een gestandaardiseerde boombunker, die verplaatsbaar is en voor meerdere plantcycli opnieuw is in te planten.

Doorsnede NursiTree Boombak
Doorsnede NursiTree Boombak

Boombeheerders hebben pakweg de laatste tien tot twintig jaar de voordelen van boombunkers leren in te zien. Met een boombunker kun je bomen in een stedelijk gebied voldoende ondergrondse groeiruimte bieden om decennialang te kunnen groeien. De uitdaging is dat je helaas niet altijd voldoende ruimte hebt voor een bunker waarin een boom 40 of 50 jaar zijn ding kan doen. Voor die situaties ontwikkelde het piepjonge bedrijf NursiTree van Gerbrand van de Weerd en Tony Hoekstra de NursiTree-boombunker. Het is feitelijk een boombunker, maar Hoekstra en Van der Weerd gebruiken zelf liever de term groeiplaats of boombak. Het systeem is onderscheidend in die zin dat de bak herbruikbaar en verplaatsbaar is en vooral gericht is op bomen in parkeerstroken. Hoekstra: 'Wij zien dat de ondergrondse groeiruimte op die plaatsen het meest onder druk staat.'

Het is feitelijk een boombunker, maar Hoekstra en Van der Weerd gebruiken zelf liever de term groeiplaats of boombak.

Bunker of bak

De NursiTree-boombunker heeft standaard afmetingen van 2,50 bij 3,30 meter en een hoogte van 1,30 meter, wat naadloos past bij de gebruikelijke maatvoering van parkeervakken. Een lege NursiTree-bunker weegt om en nabij 8000 kilo. Gevuld met substraat en een uitgegroeide boom zou het totale gewicht rond de 16 ton zijn. Een NursiTree-bunker biedt plaats aan zeven kuub substraat. Dat is voldoende om een boom (afhankelijk van het sortiment) vijftien tot twintig jaar te laten groeien. Na die periode haal je de boom uit de bak, plant je hem op een andere plaats in de gemeente en krijgt de bunker een kersverse nieuwe boom.
Hoekstra: 'De markt die wij willen bedienen, heeft betrekking op plekken waar je wel bomen wilt plaatsen, maar waar onvoldoende ondergrondse groeiruimte aanwezig is. Met ons concept kun je dan toch een boom planten. Als de boom uitgegroeid is en het beschikbare substraat heeft opgesoupeerd, kun je hem uit de bunker hijsen en ergens anders herplanten waar wel voldoende groeiplaats voorhanden is.
De boom kan uit de bak gehesen worden doordat er bij aanplant onder in de bak een stelsel van holle buizen (denk aan drainslangen, maar dan anders) is gemonteerd. Met dit buizenstelsel, standaard hijsbanden en een speciaal ontwikkeld hijsframe wordt de complete inhoud eenvoudig uit het NursiTree-systeem gehesen.


Als de boom uitgegroeid is en het beschikbare substraat heeft opgesoupeerd, kun je hem uit de bunker hijsen en ergens anders herplanten waar wel voldoende groeiplaats voorhanden is.

Hoekstra: 'Daarna kun je de bunker opnieuw vullen met substraat en een nieuwe boom. Theoretisch zou je de bunker inclusief boom ook in zijn geheel kunnen verplaatsen, omdat hij voorzien is van hijsogen. Meestal zul je de NursiTree volledig ondergronds monteren, maar desgewenst kun je hem ook op maaiveldniveau installeren, of halverwege, zodat je de rand kunt afwerken met een bank.'

Productbeeld

Water

Ook aan het water geven van de boom is natuurlijk gedacht. Onder in de NursiTree-systeem is een waterreservoir geïnstalleerd dat 1200 liter water kan bevatten. In tijden van overvloedige regenval loost dit reservoir op de omliggende grond, maar die overloop kan ook aan het regenwaterriool gekoppeld worden. Het reservoir is voorzien van een capillair materiaal, dat zorgt dat het water uit het reservoir wordt afgegeven aan de wortelkluit.


Gerbrand van de Weerd
Tony Hoekstra

Standaardisatie

Het creëren van een goede groeiplaats is vaak maatwerk. Elke locatie kent unieke omstandigheden, zoals een variërende grondwaterstand. Dit maakt het installeren van traditionele boombunkers en andere groeiplaatsen tijdrovend. Met het NursiTree-systeem is dit proces echter een stuk eenvoudiger en efficiënter, vinden de heren.


Management

Het NursiTree-concept wordt gecompleteerd met een kwekerijmanagementsysteem waarin alle bomen en alle locaties worden opgenomen. Hoekstra: 'Vier jaar voordat een boom zijn maximale groei in de NursiTree-bak heeft bereikt, krijgt de betrokken beheerder een seintje. De beheerder kan dan alvast op zoek gaan naar een nieuwe bestemming voor de boom in kwestie. Je kunt het vergelijken met een boomkwekerij. De boom groeit tot een bepaalde grootte en wordt daarna naar een nieuwe bestemming ergens anders in de stad gebracht. De stad als boomkwekerij!'


NursiTree B.V.
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Jubileum 20 jaar Ufkes Greentec: open dagen in Drachten
vrijdag 4 april 2025
t/m zaterdag 5 april 2025
Het GreenEvent Openbare ruimte: van grijs naar groen
donderdag 10 april 2025
t/m donderdag 10 april 2025
De Duitse Baumpflegetage
dinsdag 6 mei 2025
t/m donderdag 8 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER