Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Genetische codes van de Es als kunstobject in Museum Voorlinden

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 11 juni 2024
63 sec


Kleine rol voor bomen in tentoonstelling Alicja Kwade in museum Voorlinden

In Museum Voorlinden is momenteel een tijdelijke tentoonstelling te zien van de kunstenares en filosoof Alicja Kwade, getiteld "Die Notwendigkeit der Dinge". Als redactie van Boomzorg viel het ons op dat er diverse werken waren waarin bomen een essentiële rol spelen, zij het op een unieke en conceptuele wijze.


Een van de hoogtepunten is 'What Part of Me Don't You Know', een sculptuur die bijna 2,2 meter hoog is en de genetische code van een Es vertegenwoordigt. De rol waarop deze code is afgedrukt is maar liefst 1300 meter lang, wat de omvang en complexiteit van het DNA van de boom symboliseert. De vorm en afmetingen van het werk echoën de fysieke kenmerken van een boom en benadrukken de relatie tussen lineaire papierstructuren en organische groei.

De genetische code van de Es

Versteende palmboomstammen

Een ander fascinerend werk is 'Gegenwartsdauer' (de duur van het heden), een installatie die bestaat uit versteende palmboomstammen van ongeveer 65 miljoen jaar oud. Deze stammen, gevonden in de Sahara, dateren uit de tijd dat een grote asteroïde insloeg op aarde, wat het einde van het krijttijdperk en het uitsterven van de dinosaurussen markeerde. Kwade heeft ongeveer twee ton aan deze stammen tentoongesteld, die ze gedeeltelijk heeft verpulverd, waardoor ze weer in zand veranderen. Dit roept vragen op over de cyclische natuur van tijd en transformatie, en daagt de bezoeker uit om na te denken over de ware aard van wat we zien: zijn het boomstammen, stenen of toch zand?


Een installatie die bestaat uit versteende palmboomstammen van ongeveer 65 miljoen jaar oud

Alicja Kwade

Kwade staat bekend om haar vermogen om conventionele opvattingen over de werkelijkheid uit te dagen en zet de bezoeker aan tot nadenken over het bestaan en de vele aannames die ons dagelijks leven vormgeven. In haar eigen woorden: 'Als mensen hebben we objecten, ideeën, politieke systemen en sociale structuren nodig om onze wereld te begrijpen... Maar het zijn geen gegevenheden.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER