Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Specifieke kennisuren voor hercertificering ETW niet meer verplicht

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 22 mei 2024
62 sec


Hercertificering ETW in lijn met Europese richtlijn EAC

In Nederland zijn momenteel meer dan 1500 boomverzorgers die het ETW-certificaat bezitten, uitgegeven door de European Arboricultural Council (EAC). In Nederland gold naast de 30 verplichte bijscholingsuren dat een deel van deze uren wordt besteed aan specifieke kennisdomeinen. Dat laatste is nu niet meer verplicht. Dat blijkt uit een persbericht van Koninklijke VHG.

Archiefbeeld, foto IPC
Archiefbeeld, foto IPC

Om als European Tree Worker gecertificeerd te blijven is doorlopende hercertificering nodig. ETW'ers moeten voor hercertificering 30 kennisuren behalen binnen 3 jaar. In Nederland was er - vanuit een hoge kwaliteitsstandaard - de aanvullende verplichting om daarvan 4 uur te besteden aan 'Ziekten en aantastingen' en 6 uur aan 'Veiligheid bij werken aan bomen'. Deze verplichting voor specifieke kennisuren komt te vervallen. Daarmee worden de richtlijnen voor ETW-hercertificering in Nederland per direct gelijk gesteld aan de Europese richtlijnen.

EAC wordt in Nederland vertegenwoordigd door Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG). Koninklijke VHG heeft overleg gevoerd met EAC, de EAC-hercertificerende instellingen IPC Groene Ruimte en PC Bomen en met de leden van de Begeleidingsgroep VHG Platform Boomspecialisten. Alles overwegende heeft het VHG-bestuur besloten dat de Nederlandse regels voor ETW in lijn moeten zijn met de algemene en bredere Europese richtlijnen van EAC.

VHG start binnen de EAC een traject om te komen tot een minimale ondergrens van bijscholingsuren op enkele kennisdomeinen

Hiermee laat VHG - National Member van EAC - de aanvullende eisen voor hercertificering vervallen. Het nieuwe beleid is per direct van kracht. Omdat Koninklijke VHG een hogere kwaliteitsstandaard belangrijk vindt wordt, educatie op de twee specifieke kennisdomeinen wel gestimuleerd. Tegelijkertijd start VHG binnen de EAC een traject om te komen tot een minimale ondergrens van bijscholingsuren op enkele specifieke kennisdomeinen.

Per direct van kracht

Het nieuwe beleid is per direct van kracht. Alle ETW'ers zijn nu dus alleen verplicht om 30 kennisuren te verzamelen, zonder specifieke vereisten voor bepaalde categorieën.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER