Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Conformiteitsbewijs voor lichte bedrijfsauto's wordt afgeschaft: nieuwe versie kentekenbewijs

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 26 april 2024
59 sec


Voor aanhangwagens en opleggers van meer dan 3500 kg en van zware bedrijfsauto's en bussen blijft het bestaan

Het kentekenbewijs gaat veranderen. Het nieuwe kentekenbewijs wordt vanaf half juni uitgegeven en het heeft een aantal belangrijke aanpassingen. De eerder uitgegeven kentekenbewijzen blijven gewoon geldig, zo schrijft het RDW in een recent persbericht.


In 2014 introduceerde de RDW het kentekenbewijs op creditcardformaat. Nu, tien jaar later, volgt een vernieuwde versie met een nieuw uiterlijk, andere veiligheidskenmerken, een andere achterkant en een nieuwe contactchip. Daarnaast wordt straks geen conformiteitsbewijs meer uitgegeven voor lichte bedrijfsauto's. Een conformiteitsbewijs is een aanvulling op het kentekenbewijs. Op het conformiteitsbewijs staan de toegestane afmetingen, gewichten en trekgegevens van het voertuig.

Geen conformiteitsbewijs meer voor lichte bedrijfsauto's 

De afgifte van conformiteitsbewijzen voor lichte bedrijfsauto's wordt na de invoering van het nieuwe kentekenbewijs afgeschaft. De gewichten en trekgegevens van het voertuig komen op het kentekenbewijs te staan. Het conformiteitsbewijs voor aanhangwagens en opleggers van meer dan 3500 kg en van zware bedrijfsauto's en bussen blijft bestaan.


Een andere opvallende wijziging is de achterzijde van het kentekenbewijs, hier staan alleen de gegevens die verplicht en van toepassing zijn voor de betreffende voertuigcategorie

Aanpassingen kentekenbewijs  

'Het vorige contract voor de productie van het kentekenbewijs eindigde na 10 jaar. Er moest daarom een nieuwe aanbesteding komen. Dit moment heeft het RDW aangegrepen om het kentekenbewijs te vernieuwen. De zichtbaarste veranderingen zijn het nieuwe uiterlijk, de contactchip en de aangepaste veiligheidskenmerken. Al zijn deze veiligheidskenmerken niet allemaal met het blote oog te zien of te voelen. Je hebt bijvoorbeeld een uv-lamp nodig', vertelt Gert Jan Holland divisiemanager Registratie & Informatie. 'Een andere opvallende wijziging is de achterzijde van het kentekenbewijs. Hier staan alleen de gegevens die verplicht en van toepassing zijn voor de betreffende voertuigcategorie. Het aantal staanplaatsen zie je bijvoorbeeld niet meer terug op het kentekenbewijs van een aanhangwagen of auto.' 


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER