Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Primeur: Den Ouden en Treebuilders realiseren eerste TreeNovations-groeiplaatsen

NIEUWS
BODEM & BODEMBIOLOGIE
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 26 maart 2024
74 sec


Een mooie primeur voor Den Ouden Organic. Samen met partner TreeBuilders zijn de eerste acht TreeNovations-boomgroeiplaatsen aangelegd in de gemeente Heumen. Met de TreeNovations-boomgroeiplaatsen garanderen beide partners een optimale groeiruimte voor bomen in verharde omgevingen.

Treenovations in Rotterdam
Treenovations in Rotterdam

De voordelen van groen in de stad zijn alom bekend: beplanting in stedelijk gebied bevordert waterberging, vermindert hittestress en vergroot de biodiversiteit en het welzijn van mensen. Met name grote, volwassen bodem bieden deze voordelen. En daar zit meteen de uitdaging. Niet in alle gebieden kunnen bomen namelijk uitgroeien tot volwassen grootte, bijvoorbeeld doordat er verharding ligt, door een te droge bodem of juist te natte omstandigheden.

Best mogelijke groeiomstandigheden

TreeNovations lost deze uitdaging op. TreeNovations is een samenwerking tussen Den Ouden Organic en TreeBuilders en heeft als doel ervoor te zorgen dat bomen in de best mogelijke situatie kunnen groeien. Het biedt één geïntegreerd systeem om bomen te planten in een beschermde omgeving en de boom te voeden.


Wat betekent dit precies?

TreeNovations bestaat uit het ondergrondse boombunkersysteem TreeParker dat om de kluit en boomwortels wordt geplaatst. Dit bunkersysteem creëert ruimte voor wortelgroei, beschermt boomwortels, maakt het mogelijk om voedingsrijke grond aan te brengen in het plantgat en houdt water vast om zo optimale vochtvoorziening te stimuleren.


Den Ouden Organic geeft bomen bij aanplant een optimale start zodat de boom snel uit de stresssituatie van het verplanten komt.

Optimale start met biochar

Binnen het Treenovations-concept voorziet Den Ouden Organic in de juiste bodemvoeding. Het substraat Substrado® TreeNovations van Den Ouden Organic geeft bomen bij aanplant een optimale start zodat de boom snel uit de stresssituatie van het verplanten komt. Daarnaast zorgt het ervoor dat ze door de jaren heen minimaal onderhoud nodig hebben. Het substraat bevat biochar, een stabiele koolstofbron geproduceerd middels pyrolyse en biomassaresiduen. Biochar zorgt ervoor dat koolstof wordt opgeslagen in de bodem en de uitstoot van broeikasgassen vermindert. De poreuze structuur en poriën van biochar verbeteren het water- en zuurstofgehalte in de bodem en bieden een goede huisvesting voor micro-organismen, waardoor voedingsstoffen uit onder andere compost vrijkomen en langer beschikbaar blijven voor de boom.


Meer weten over TreeNovations? Neem contact op met accountmanager Peter Bakker van Den Ouden Organic of Joeri Faas van Treebuilders.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER