Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De groeiplaats centraal tijdens Nationale Boomverzorgingsdag 2024

ARTIKEL
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, donderdag 28 maart 2024
143 sec


Tweede bijeenkomst van boomprofessionals drukbezocht - en Vakblad Boomzorg was erbij

Op 22 maart werd bij IPC Groene Ruimte de Nationale Boomverzorgingsdag gehouden. Vakgenoten deelden kennis met elkaar in diverse workshops en voorlichtingssessies. En tijdens de afsluitende borrel was er ruimte om het gesprek voort te zetten. Vakblad Boomzorg was aanwezig en woonde drie presentaties bij.

Een drukbezochte Nationale Boomverzorgingsdag, tijd voor lunch
Een drukbezochte Nationale Boomverzorgingsdag, tijd voor lunch

Voor een gezond boombestand moeten we óók naar de ondergrond kijken. Het vastleggen van fijnstof, het opvangen van water, het bevorderen van biodiversiteit - dit zijn slechts enkele van de vele taken waar we als samenleving voor staan, vereisen allemaal een gezonde en functionele bodem. Het programma van de Nationale Boomverzorgingsdag bestond daarom uit een scala aan onderwerpen, die varieerden van technische innovaties tot ecologische overwegingen.

Hoe laat je nieuwe aanplant slagen?

Groeiplaatsmonitoring met sensoren

De groeiplaats is ingericht en de boom geplant. Maar hoe laat je die nieuwe aanplant slagen? Wanneer grijp je in en wat heeft prioriteit? Goede monitoring van vocht en bodemleven is heel belangrijk. Henk van Eldik van GreenDMS (ook bekend van Tree-O-Logic) liet zien hoe we met behulp van sensoren en ondersteunende techniek de ontwikkeling van boom en groeiplaats efficiënt en praktisch kunnen volgen. Van Eldik, maar ook de deelnemers betreuren het dat aanplant maar al te vaak dood gaat. Te veel water geven is daar vaker de oorzaak van dan te weinig water geven. Waterbeheersing en een gezond bodemleven zijn essentieel voor een goede ontwikkeling van boomwortels en de sensoren kunnen helpen ons beleid rond watergeven efficiënter in te richten. De sensoren zijn zeer gedetailleerd in te stellen, rekening houdend met talloze plaatselijke factoren, zoals het waterbufferend en -afvoerend vermogen van de grondsoort aldaar.


Wat kost dat?

De deelnemers delen ervaringen over groeiplaatsbeheer met elkaar en de voordelen van de sensoren zijn duidelijk, maar wat kosten ze? Koop je er ook een boom voor? Exacte prijzen krijgen we niet, maar Van Eldik vertelt dat een sensor gemiddeld twee jaar op een plek blijft. Dan heb je in principe genoeg data verzameld. Daarna kun je de sensoren op een andere groeiplaats inzetten. Veel bomen halen de twee jaar niet eens. Aan jou de afweging van wat het je kost en wat het je oplevert.


Henk van Eldik (GreenDMS)

Als het ingewikkeld wordt: de uitdagingen bij stedelijke groeiplaats inrichting

Deze sessie werd verzorgd door Erwin van Herwijnen van New Urban Standard. In veel steden lukt het niet om groeiplaatsen op te waarderen. Hoe maak je dan tóch een integrale groeiplaats en waarmee moet je al bij de aanleg ervan rekening houden? Ook al zijn de eisen technisch en complex, integrale groeiplaatsen bieden tegelijk kansen voor duurzaamheidsdoelstellingen zoals infiltratie van hemelwater, CO2-opslag en fijnstoffiltering. Van Herwijnen laat verschillende perspectieven zien, waaronder het civieltechnische en gemeentelijke. Hij pleit voor een even zo sterk meetellend perspectief vanuit de boomverzorging. Om het belang van dat perspectief kracht bij te zetten, deelt hij zijn kennis en ervaring met druk verdelende constructies en passief irrigeren. Onder meer de 'rupsmachine met schapenpootjes' komt aan bod tijdens geanimeerde discussies.


Erwin van Herwijnen (New Urban Standard)

Wat is het beste groeiplaatsmedium voor de stadsboom?

De vraag of je de bodem gaat opwaarderen, of de grond gaat afvoeren en er nieuwe grond voor in de plaats laat komen, blijft een situatie-afhankelijke afweging. Onder de deelnemers blijkt men vaker grond te vervangen dan op te waarderen. Volgens Hans van der Weerd, zo'n acht haar werkzaam bij Heicom, de algemene trend. Voor hem een reden om zijn persoonlijke ervaringen met opwaarderen door middel van bomengrond, -zand en -granulaat te delen. Dat doet hij in relatie tot een veelvoorkomend probleem bij stadsbomen: de verdichting van de grond waar ze in staan, wat leidt tot zuurstofgebrek bij de wortels. Maar hoe bepaal je nou of je bomengrond, -zand, of-granulaat moet gebruiken om verdichting tegen tegaan? Daar heeft Van der Weerd een antwoord op in de vorm van een de LWD-meter (Leight Weight Deflectometer). Hiermee is door middel van een valgewicht de draagkracht van steenmengsels zoals boomgranulaten te bepalen en daarmee ook de meest optimale verwerking van boomgranulaat, voor zowel de boom als de bestrating.


Meldingsplicht

Besluit je toch om je grond af te voeren en om nieuwe grond aan te laten rukken, dan wijst Van der Weert nog op het feit dat je dat moet melden bij je gemeente. Die wil de zandstromen helder hebben en zeker weten dat je bijvoorbeeld geen verontreinigde grond van A naar B brengt.


Hans van der Weerd (Heicom)
LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER